Vahterusringin lumi tehdään itse ja sen käsittelyyn on salaiset jipot – Putki on myös paljon muuta kuin hiihtotunneli

0
Jarno Ihalalla pitää välillä kiirettä asiakkaiden suksien huollossa.

Uuteenkaupunkiin vuonna 2005 avatun Vahterusringin eli kansan suussa hiihto- tai kuntoputken toiminnanjohtaja Jarno Ihala haluaa heti kärkeen oikaista yhden termiepäselvyyden. Ihala painottaa, että kysymys ei ole todellakaan pelkästä hiihtoputkesta.

– Vahterusring on harvinaisen monipuolinen liikunta- ja kuntoilukeskus, missä voi harrastaa monia lajeja katon alla. Näyttäkää minulle joku toinen paikka, joka soveltuu samaan aikaan sekä hiihtoon, juoksuun, kävelyyn, sauvakävelyyn, maantiepyöräilyyn, rullaluisteluun, potkukelkkailuun, duathloniin että curlingiin, Ihala luettelee.

Putkessa käy vuosittain keskimäärin 20 000 liikkujaa ja hiihto on edelleen paikan ykkösjuttu.

– Innokkaimmat hiihtävät lokakuusta huhtikuuhun kestävän sesongin aikana jopa 8 000 kilometriä. Olenkin usein verrannut, että moni meistä ei aja vuosittain autollakaan yhtä paljon, hän virnistää.

Koululaisia paikassa vierailee vuosittain noin 4 000. Sopimukset on tehty niin Uudenkaupungin kaupungin kuin ammattiopisto Novidankin kanssa.

– Pienimmät pitävät hiihtämisestä ja nuorisoa kiinnostaa rullaluistelu. Tänne voi tulla ilman omiakin välineitä, sillä vuokravälineitä löytyy käytännössä lähestulkoon kaiken kokoisille ja -ikäisille, lupaa Ihala.

Uusikaupunkilainen Erkki Hannonen on yksi Vahterusringin innokkaimmista hiihtäjistä.

Lumi Vahterusringiin on tehty jo kahden vuoden ajan oman järjestelmän kautta. Aikaisemmin lunta varastoitiin, mutta ratkaisu oli Ihalan mukaan samalla sekä hankala että kallis. Oikea termi on siis kustannustehokkuus.

– Nykyisin olemme lumen suhteen täysin omavaraisia. Monikaan ei usko, että saamme koko putken lumetettua vajaassa kuukaudessa. Hyvä, puhdas ja liukas lumi saa kiitosta vaativimmiltakin harrastajilta, mutta sen kanssa tehdään myös töitä.

– Ladut huolletaan yöaikaan neljästä kuuteen kertaan viikossa Paanan malliston pienimmällä rinnekoneella. Lumen käsittelyyn on ylipäätään kehitetty omat jipot, Ihala paljastaa.

Vahterusring toimii hyvin myös yritysten virkistyspäivien pitopaikkana. Jarno Ihalan mukaan erityisesti putken niin sanottu kuivapuoli kuin curling-ratakin ovat niiden aikana suuressa suosiossa.

– Curlingiin saa luonnollisesti opastusta, sillä ihan kylmiltään kiveä ei ihan helposti saa nänniin, hän virnistää takavuosien selostajalegenda Voitto Liukkosen sanoja vapaasti siteeraten.

Maantiepyöräilijät Teemu Lindrooth ja Jouni Suoniemi harjoittelevat säännöllisesti Vahterusringin kuivalla puolella.

 

Roosa Saari paljastaa, että kuvan vielä ajamaton punainen paholainen on hänen ja Jarno Ihalan yhteinen lahja joulupukilta.

 

Viime aikojen kovimmiksi lajinousijoiksi kävijämäärissä mitaten Ihala nostaa triathlonin ja maantiepyöräilyn. Haastattelua edeltänyt viikonloppu oli pyhitetty Röret Runt -pyöräilytapahtumalle, jossa tavoitteena oli ajaa 300 kilometriä.

– Yksi kaveri veti koko matkan reilussa yhdeksässä tunnissa niin sanotusti yhdellä perseellä ilman taukoja, Ihala ihmettelee ja samalla myös ihastelee.

Pyörän satulassa viihtyi myös Vahterusringin palkkalistoilla muutaman vuoden ollut uusikaupunkilaistriathlonisti Roosa Saari . Hän taittoi reilut 200 kilometrin matkan seitsemässä tunnissa keskinopeudella 27,5 km/h.

– Parempaa paikkaa triathlonin treenaamiseen en osaa edes kuvitella, kun uimahallikin on ihan nurkan takana. Ei ole kovinkaan suuri ihme, että täällä on alettu järjestää myös lajileirejä, omien vaatimattomien sanojensa mukaan triathlonia vain omaksi ilokseen harrastava Saari hehkuttaa.

 

Mika Lindrooth sai houkuteltua Katja Nygårdinkin hiihtoladulle. Edellisen kerran viimeksi mainittu paljastaa olleensa ladulla ”ehkä joskus ala-asteiässä”.

 

Vahterusringin fasiliteetteja hyödynnetään myös erilaisissa kilpailuissa niin paikallisella kuin kansallisellakin tasolla.

– Juoksumaraton on järjestetty jo useamman vuoden ajan ja tänä talvena kilpaillaan toisessa hiihtomaratonissa. Kansainvälinen yleisurheiluliitto on jopa edellyttänyt, että kuiva puoli mitataan säännöllisin väliajoin. Heidän mukaansa radan mitta on tarkalleen 1 004 metriä. Kylmä puoli on hiukan lyhyempi, sillä se on tehty sisäpuolelle, Jarno Ihala kertoo.

– Erilaiset tapahtumat ja leirit ovat meille paras markkinointiväline. Niiden kautta tieto leviää niin lajipiireissä kuin niin sanotusti tavallistenkin kuntoilijoiden keskuudessa Tapahtumia on niin paljon, että. vapaita viikonloppuja on alkaa olla vaikea löytää, jatkaa Ihala.

 

Teksti ja kuvat: Asko Tanhuanpää.