Joki tuo, joki vie – elämää Sirppujoen varrella

0
Kaislikosta kauramaaksi

Sirppujoki on tätä nykyä reilun 50 kilometrin mittainen ja se virtaa Laitilan Kivijärveltä Uudenkaupungin makeanvedenaltaaseen. Aina tilanne ei ole kuitenkaan ollut tämä, vaan kuten esimerkiksi Turunmaa-lehti 6.9.1925 luonnehtii, Sirppujoen äiti on ollut Valkojärvi. Tuolloin joki oli parisenkymmentä kilometriä nykyistä lyhyempi.

Sirppujoen alkulähteenä toimi Laitilan keskustassa sijainnut Valkojärvi, kunnes se kuivatettiin – ja toisaalta Sirppujoki ”avattiin” eli uomaa syvennettiin.

Valkojärven kuivattaminen tapahtui kolmessa vaiheessa vuosina 1899–1960. Sirppujokea syvennettiin tiettävästi niin ikään 1900-luvun alkuvuosina. Vuoden 1925 Turunmaa-lehti kertoo, miten ”Valkojärvi on ollut vain vähävetinen rapakko sen jälkeen, kun Sirppujoki avattiin noin 20 vuotta sitten”.

Sen jälkeen jokea on perattu useita kertoja tulvimisen ehkäisemiseksi ja virtauksen parantamiseksi.

Sirppujoki on vaikuttanut laitilalaisten elämään monin eri tavoin sekä suoraan että välillisesti.

Ei siis ihme, että Sirppujoki on ollut monenlaisten uutisten aihe jo useammalla vuosisadalla. Esimerkiksi Kyläkirjaston kuvalehti 1.2.1899 kertoo, miten Uudenkirkon joen vanha nimi, Sirppujoki, on nyt unohdettu.

Lehdessä myös selvitetään syytä, miksi veden puskema jokiuoma näyttää kummalliselta: ”se kun Laitilasta tullen kulkee suoraan etelään päin, mutta sitten pyörtääkin takaisin luoteeseen”. Syyksi joen erikoiselle muodolle esitetään Varsinais-Suomen harju- ja vuorijaksoja, joiden pääsuunta on kaakosta luoteeseen.