Kuusivuotiaat kuusimetsässä – “Tämä on elämäni paras eskaripäivä!”

0
Ruska Suoniemi etenee taitavasti temppuradalla.

Jussi Vaajasaari

Pähkinäpensaan päiväkodin esikoululaiset viettivät viime lauantaina eskaripäivää. Päivä toteutettiin Suontakana Kaikun metsästysmajalla ja sen maastossa.

– Tätä päivää on odotettu. Aamulla ensimmäiseksi kysyttiin, joko me ollaan myöhässä. Äiti on pojan kanssa salibandyottelussa, ja tänään on isän vuoro olla tyttären kanssa, kertoo metsästystä harrastava Petri Seppälä , joka on liikkeellä Emilia -tyttärensä kanssa.

Varhaiskasvatuksen opettaja Sari Salvi kertoi, että jokainen esikoululainen on saanut kutsua mukaansa yhden itselleen tärkeän aikuisen.

– Tytär sai valita, kumman huoltajan kanssa haluaa lähteä, sanoo voitonriemuinen Juha Isotalo katsellessaan tyttärensä Nuppu-Ilonan kanssa metsästysmajan täytettyjä eläimiä.

Metsästysmajaan, katoksiin ja maastoon oli toteutettu paljon toiminnallisia pisteitä. Esikoululaiset kiersivät pienissä ryhmissä rastilta toiselle.

– Tapahtuman tarkoitus on näyttää perheille, mitä kaikkea ulkona voi tehdä. Ei tarvita ihmeellisiä asioita, kun ulkona voi viihtyä, selittää Sari Salvi.

Kaikkein suurimman riemun näytti tuottavan mäenlaskurasti. Metsän melko jyrkkään rinteeseen on onnistuttu raivaamaan valtavan pitkä ja suora mäki. Siitä uskalsivat laskea niin lapset yksinään kuin useimmat vanhemmatkin yhdessä lapsen kanssa.

– Tämä saattaa olla talven ainoa mäenlaskupäivä ainakin täällä Laitilassa. Meille kävi hyvä tuuri, iloitsee mäenlaskua valvova varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Leena Koskinen.

– Pulkka oli ratketa, kun laskettiin yhdessä, ja poikakin ratkesi nauruun, kun ajettiin päin puuta, naureskelee Sauli Santaniemi , joka laski mäen moneen kertaan poikansa Veeti Santaniemen kanssa.

Kierrätystä ja jätteiden lajittelua harjoiteltiin kuusten katveessa. Siellä erilaisia esineitä oli levitettynä laajalle alueelle. Ne tietenkin piti kerätä ja lajitella kullekin sopivaan astiaan. Rastilla oli itse Metsämörri hätää kärsimässä kaiken roinan ja romun keräämisessä. Vihreäkasvoisen Metsämörrin tunteisiin vetoava huoli tempaisi lapset innolla siivoustouhuun.

– Tulkaa auttamaan, huusi Metsämörrin roolissa antaumuksella esiintynyt varhaiskasvatuksen opettaja Emilia Stoor .

Puiden väliin olivat päiväkodin hoitajat ja opettajat rakentaneet naruista ja liinoista pingoitettuja kiipeilyväyliä.

– Äiti sanoi, että tänne on pakko lähteä. Enää ei harmita yhtään. Hauskin paikka on tämä temppurata, sanoo Viola Hannula .

Jukka Hannula kertoo, että he käyvät paljon metsässä viettämässä mukavaa aikaa tyttären kanssa.

– Kamalaa, kun näin vanhana joutuu vielä kouluun, Jukka Hannula vitsailee ja heiluttaa kiusallaan tyttärensä Violan menonarua.

– Parasta tänään on se, kun pääsee pulkkamäkeen, sanoo Ruska Suoniemi narulla kiipeillessään.

Päivän kouluruokailut olivat pullaa ja makkaraa. Makkaraa paistettiin puutikun varassa pulkkamäenviereisessä grillikatoksessa. Myös pullaa paistettiin tikun nenässä metsästysmajan viereisessä kodassa.

– En tykkää sinapista, mutta ketsuppi sopii makkaralle, kertoo Ellen Honkakangas .

– Ulkoilu on aina mukavaa, sanoo Teemu Saarinen paistaessaan pullaa tikun nenässä poikansa Kasperin kanssa.

Metsästysmajan valtava täytettyjen turkiseläinten kokoelma antoi hyviä aiheita. Lapset saivat vanhemman kanssa arvioida eläimistä annettujen väittämien paikkansapitävyyttä. Ja pöydän ääressä sai piirtää eläinten jälkikuvioita.

– Metsämörri oli hyvä, mutta pulkkamäki oli parasta, arvioi Emilia Hellsten päivän annin istuessaan äitinsä Niina Savilan seurassa tehtäviä ratkaisemassa.

Päiväkodit saavat Metsästysseura Kaikun tilat monta kertaa vuodessa käyttöönsä vastikkeetta. Siitä tapahtuman järjestäneet opettajat ja hoitajat halusivat monta kertaa sanoa kiitoksensa.