Laitilan kirjaston varastohyllyillä lepää aarteita

0
Varastosta löytyy kielletyt kirjat -kokoelma, jossa on vuonna 1944 neuvostovastaisen sisällön takia lainauksesta poistettuja kirjoja.

Kirjastovirkailija Tiina Pusa esittelee Laitilan kaupunginkirjaston varastoa. Huone ei ole suuri, mutta hyllyt ovat. Niitä saa liikuteltua hyllyn päässä olevan vivun avulla, jotta haluamaansa hyllyväliin mahtuu katsomaan, mitä sieltä löytyy.

– Isoissa kirjastoissa on isommat varastot, Pusa kertoo.

Varsinkin varsinaissuomalaisten kirjastojen Vaski-yhteistyö 18 kunnan kesken mahdollistaa Laitilassa sen, että kirjoja ei tarvitse säilyttää, kun hitaammin liikkuvia teoksia on helposti saatavilla toisesta kirjastosta.

Laitilan kaupunginkirjaston varastohuoneesta ison tilan vievät poistettavien kirjojen hyllyt.

– Salin puolella myynnissä olevat poistokirjat vaihdetaan kerran kuussa. Myös lehtiä on tulossa myyntiin.

Yhdessä varaston hyllyvälissä on vanhoja kirjoja ja lehtiä. Lehdet löytyvät niputettuina, aina yksi vuosikerta kansien väliin sidottuna. Tiina Pusa nostaa hyllystä Kotilieden vuosikerran. Maalatut kansikuvat ovat kuin taideteoksia.

Kotiliettä on vuodesta 1928 alkaen. Pellervoa on vuodesta 1900 saakka.

Varaston lehtien kautta voi myös hypätä vuosikymmenien takaiseen Tekniikan maailmaan tai Suomalainen Suomi -lehteen. Täydellinen varastossa olevien lehtien luettelo on saatavana lehtilukusalissa ja palvelutiskillä.

Nykyään uusia lehtiä säilytetään enimmillään kymmenen vuotta.

– Vanhojen lehtien kysyntä on vähentynyt. Ehkä tietoa on niin paljon netissä, Pusa pohtii.

Vanhojen kirjojen hyllystä löytyy myös pieni, mutta kiinnostava kokoelma, Kielletyt kirjat.

– Neuvostovastaiset kirjat kiellettiin sodan jälkeen.

Nurinkurista on, että kielletyistä kirjoista tuli kiellon takia kiinnostavia. Historiallisen leiman takia ne on Laitilassakin säilytetty. Sitä tuskin valvontakomissio vuoden 1944 syksyllä kaavaili, kun se antoi määräyksen, että Neuvostoliitolle vihamielinen kirjallisuus oli poistettava yleisön ulottuvilta.

Valitettavaa on, että kirjasensuuria harrastetaan vieläkin ympäri maailmaa.

Tiesitkö

Kotiseutukirjallisuutta löytyy Laitilan kirjaston Monikko-salin suljetusta kaapista. Kotiseututeoksiin voi tutustua pyytämällä kaapin avaamista henkilökunnalta.

Digikirjastot.fi-verkkosivulta löytyy Laitila-kokoelmasta digitoituja teoksia kansalaissodasta, Kauppilan umpipihasta, kylähistoriasta, esihistoriasta, kyläkirkoista, Yhteiskoulusta, Laulujuhlista, postista ja pankeista, puutyöperinteestä, runoista, teistä, Untamalan kotiseutumuseosta, Vakka-Suomen maamieskoulusta, yhdistyksistä ja yrityksistä.

Laitilan Sanomien kaikki lehdet löytyvät vuodesta 1925 vuoden 1929 loppuun osoitteesta digi.kansalliskirjasto.fi

Laitilan Sanomia löytyy vuodesta 1925

Laitilan kaupunginkirjaston varastossa on hyvin kattava kokoelma Laitilan Sanomia ihan ensimmäisestä numerosta vuodesta 1925 lähtien. Lehdet pitää pyytää tiskiltä. Niitä saa selata ja lukea kirjastossa.

– En tiedä, kuinka laajalti tämä kokoelmamme on ihmisten tiedossa, sillä Laitilan Sanomia ei ole tietokannassa. Nettisivuillamme kyllä lukee, että meillä näitä on, kertoo lehdistä vastaava kirjastovirkailija Tiina Pusa .

Vanhojen Laitilan Sanomien selaajia ei käy kirjastossa paljoa, mutta tasaiseen tahtiin silti.

– Lehtiä kysytään harvemmin kuin kerran kuussa, mutta useamman kerran vuodessa kuitenkin.

Osa vanhimmista Laitilan Sanomista on jo huonossa kunnossa, mutta Pusan mukaan ihmiset osaavat käsitellä niitä varoen.

Vanhoista Laitilan Sanomista kiinnostuneilla ihmisillä on monenlaisia mielenkiinnon kohteita.

– Toiset selaavat vuosikerta kerrallaan tai sitten voidaan hakea jotain tiettyä. Yleensä ihmiset ovat kuitenkin tyytyväisiä, että lehtiä löytyy.

Tiina Pusa varoittaa, että vanhoihin lehtiin voi jäädä koukkuun.

– Kun vanha lehtinippu tulee, niin helposti jää niitä selaamaan, hän hymyilee.

Kirjastosta löytyvät täydellisinä Laitilan Sanomien vuosikerrat 1925–1950 ja 1968–2018. Puutteita on 1950- ja 1960-luvuilta. Kokonaan puuttuvat vuoden 1957 lehdet. Kirjasto ottaa mieluusti vastaan täydennystä kokoelmiinsa.