Leirintäalue meren helmassa

0
Kievarin terassilta avautuu näkymä sekä merelle että vaunualueelle.

Keskellä talvea Suojalan leirintäalueella on hiljaista. Nyt harmaassa ja lumettomassa maassa voi aavistaa vielä kesän iloisten askelten ääriviivat. Pihan vasemmassa laidassa on lava, jonka reunalla on kyltti: Pyhäranta, mikä tääl o ihmisen olles .

Vanha suojeluskunnan talo seisoo jykevästi pienen mäen päällä kuin vartiossa. Sen taakse rakennetulta terassilta avautuu näkymä rantaan ja leirintäalueelle, jossa on nytkin muutama vaunu. Rannan tuntumassa on hirsinen sauna, jossa huhujen mukaan on mahtavat löylyt.

Leirintäalueen nykyisen yrittäjän Heidi Lavin isä Veikko Lavi päätyi leirintäalueen pyörittäjäksi vuonna 2007, kun alue oli jo tovin ollut ilman vuokralaista. Alueen ja sen rakennukset omistaa Pyhärannan kunta. Heidi Lavi muistelee, että alueella on ollut leirintätoimintaa ainakin 1970-luvulta alkaen.

– Isä teki aikoinaan hienoksi paikat. Hän on tehnyt paljon maansiirtotöitä. Alueella alkoi hänen aikanaan uudenlainen kukoistus. Eihän tässä mitään ravintolaa ole ennen ollut, Lavi kertoo.

Viherrakentajana tuolloin työskennellyt Lavi oli alueella isänsä apuna. Hän ei tuolloin ajatellut ryhtyvänsä itse leirintäalueen yrittäjäksi. Siihen hommaan hän kuitenkin päätyi vuoden 2019 alusta alkaen.

– Aluksi vähän pelotti, mutta olen ollut päätökseeni tyytyväinen. Tämä on ollut ihan kivaa!

Leirintäalueen yrittäjänä häntä viehättää työnkuvan laajuus.

– Tässä saa tehdä monenlaista. On kunnostustöitä ja toisaalta asiakaspalvelua ravintolassa. Voi tehdä omannäköistä kädenjälkeä.

Alue herää henkiin kesällä, mutta viimeksi Kievarissa oli kuhinaa joulun alla, kun siellä järjestettiin joulumarkkinat.

– Ystävänpäivänä MLL:n Pyhärannan paikallisyhdistys järjesti täällä diskon kaikenikäisille lapsille. Lisäksi vuoden aikana voi olla satunnaisia karaokeiltoja, Lavi kertoo.

Pääsääntöisesti talvikausi menee kuitenkin erilaisissa kunnostustöissä ja tulevaa kesää suunnitellen sekä tietysti lomaillessa.

– Kun kesällä tekee lähes ympärivuorokautisesti töitä niin kyllä sitä vaatii pienen lomankin.

Leirintäalue majoittaa sekä kausipaikkalaisia että satunnaisia leiriytyjiä. Tarjolla on nelisenkymmentä sähköistettyä asuntovaunu- tai -autopaikkaa ja toinen mokoma ilman sähköjä. Alueella voi yöpyä myös teltassa.

– Lisäksi meillä on kymmenen pientä leirintämökkiä.

Kapasiteettia on Lavin mukaan sopivasti.

– Vaikka kävijöitä on, vielä ei ole tarvinnut ketään käännyttää pois.

Pyhäranta Campingin tapahtumat houkuttelevat paikalle leiriytyjien lisäksi oman paikkakunnan väkeä ja kesäkuntalaisia.

– Joskus täällä on porukkaa myös lähikunnista, kuten Uudestakaupungista ja Laitilasta.

Kesäisin rannassa lämpeää sauna joka ilta. Saunomaan voi pientä korvausta vastaan tulla, vaikka ei yöpyisikään alueella. Leiriytyjillä sauna kuuluu yöpymisen hintaan. Lapsiystävällinen ranta on kunnan yleinen uimaranta, jossa riittää matalaa vettä pitkälle.

– Kesällä järjestämme uudelleen jalkapalloturnauksen, joka pidettiin pienen tauon jälkeen ensimmäistä kertaa viime kesänä, Lavi kertoo.

Alueella olisi monia asioita, joihin Lavi haluaisi tarttua. Vaunualueella pitäisi tehdä vihertöitä ja ravintolaa voisi päivittää.

– Leikkikenttäkin kaipaa uusimista.

Joskus jo pienellä muutoksella on yllättävän iso vaikutus.

– Siirsimme viime kesänä leikkimökkiä ja hiekkalaatikkoa vain joitain kymmeniä metrejä. Siitä tuli paljon kiitosta, kun vanhemmat pystyivät helpommin katsomaan perheen pienempien perään.

Lavi on solminut kunnan kanssa sopimuksen Suojalan leirintäalueen vuokraamisesta kuluvaksi vuodeksi. Kunnassa harkitaan parhaillaan uuden saunan rakentamista ja päärakennuksen kunnostamista. Molemmat on merkitty kunnan talousarvioon, mutta investoinneista ei ole vielä tehty päätöksiä. Vuoden lopussa leirintäalueen vuokraus on tarkoitus kilpailuttaa.