Myrsky kaatoi puitaja nostattivedenpintaa – Tuuli aiheutti tehtäviä sekä sähköyhtiölle että pelastuslaitokselle

0
Kuva otettu lauantaina 22.2. päivällä Katinhännän- ja Pahojoentien risteyksen kohdalta. Kapea oja oli levittäytynyt pellolle.

Tuuli-myrsky riehui Varsinais-Suomen alueella ja aiheutti muun muassa Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle yhteensä 224 tehtävää. Iso osa tehtävistä liittyi kaatuneisiin puihin, mutta kaikki eivät vaatineet pelastuslaitokselta toimenpiteitä. Jos puu on kaatunut rakennuksen päälle, mutta ei aiheuta enää vaaratilannetta, sen siirtäminen ei kuulu pelastuslaitokselle.

– Jos puu on kaatunut sähkölangoille, se on sähköyhtiön vastuulla, päivystävä palomestari Marko Virolainen kertoo.

Kaatunut puu aiheutti merkittävää haittaa liikenteelle lauantai-iltana kello 20 aikoihin. Kasitielle Krouvinniementien paikkeille kaatunut puukatkaisiliikenteen käytännössä kokonaan. Toista kaistaa oli päässyt ohi, mikäli oli ajanut puun oksien alta.

– Tehtävä tuli meille kymmenen yli kahdeksan ja sen hoitaminen kesti noin kaksikymmentä minuuttia, Virolainen lisää.

Laitilassa Niementiellä lauantaina syntynyt tulipalon vaara johtui Virolaisen mukaan todennäköisesti sähkölinjan päälle kaatuneen puun aiheuttamasta jännitepiikistä.

– Omakotitalon ulkovalon liiketunnistin oli syttynyt palamaan, mutta palo ei levinnyt rakennukseen, Virolainen sanoo.

Tuuli-myrsky aiheutti merkittäviä tuhoja myös Vakka-Suomen Voiman sähköverkolle.

– Pahimmillaan meillä oli samanaikaisesti noin 6 500 asiakasta ilman sähköä ja pitkiäkin keskeytyksiä tuli jonkun verran, verkkojohtaja Juho Jussila Vakka-Suomen Voimasta kertoo.

Valtaosa katkoksista jäi alle 12 tunnin, mutta osa venyi noin vuorokauden mittaisiksi.

– Viimeisimmät asiakkaat saivat sähköt takaisin sunnuntai-iltana.

Pitkiä katkoksia koettiin muun muassa Laitilassa Vaimaron ja Untamalan alueella sekä Pyhärannan Ihodessa.

Myrskytuuli kaatoi keskijännitelinjoille yli 50 puuta.

– Edelleen meille tulee ilmoituksia sähkölinjoilla olevista puista, joita poistetaan järjestyksessä.

Tämän vuotisista myrskyistä viikonlopun Tuuli-myrsky oli pahin. Alkuvuosi on ollut muutoinkin poikkeuksellisen myrskyisä.

– Tähän mennessä on ollut yhtä paljon myrskypäiviä kuin viime vuonna yhteensä. Sääolosuhteet ovat olleet poikkeukselliset, Jussila kertoo.

Tuulen tuhojen määrää lisää Jussilan mukaan myös se, ettei maa ole jäässä.

– Kun maa ei ole roudassa, puut pääsevät kaatumaan helpommin.

Vakka-Suomen Voimassa sähkölinjoja on uusittu maakaapeliksi muun muassa Pyhärannan keskustassa ja Laitilan Kylänpään alueella, joissa sähköt Jussilan mukaan saatiinkin pysymään myrskystä huolimatta melko hyvin.​

Sosiaalinen media täyttyi löytyneistä ja kadonneista laitureista sekä kuvista myrskystä ja sen aiheuttamista jäljistä.

Pyhärannan Kievari & Campingin yrittäjä Heidi Lavi julkaisi lohduttoman kuvan leirintäalueen rannasta. Koko pitkä laituri oli jäänyt pinnan alle. Vielä ei tiedetä, mitä laiturista on jäänyt jäljelle.

– Tuhoa on vielä vähän vaikea arvioida kun vesi on vieläkin ylhäällä, mutta koko pitkä laituri on irronnut ja ajelehtinut rantaan. Samoin venelaituri on irronnut, Lavi kertoo.

Ilmatieteenlaitoksen merenpinnan Pyhärantaa lähimmät mittauspisteet löytyvät Raumalta ja Turusta. Raumalla merenpinta nousi 1,35 metriä ja Turussa reilusti yli metrin.

Viime viikonloppuna Vakka-Suomi säästyi pahimmilta sateilta, jotka nostattivat tulvia esimerkiksi Salon seudulla. Sirppujoki on kuitenkin saanut osansa vetisen talven sateista. Kaksi edellistä viikonloppua ovat olleet hyvin sateisia, mikä on näkynyt myös Sirppujoessa.

Johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta luonnehtii kulunutta talvea poikkeukselliseksi. Viimeisen 50 vuoden aikana ei ole satanut näin paljon vettä talvikauden aikana. Runsaat sateet ovat Triipposen mukaan nostaneet Sirppujoen virtaamaa ja altistaneet tulville.

– Rakennusvahingoista ei ole tullut tietoa, mutta pelloille jatkuva vettyminen ei tee hyvää. Tulvat huuhtovat ravinteet pois kasvien käytöstä, Triipponen kertoo.