”Olkaa ylpeitä tästä hienosta kaupungista”

0
Johanna Luukkonen sai vauhtia Rauman kaupunginjohtakisaan Varsinais-Suomen Yrittäjien antamasta Elinvoiman edistäjä palkinnosta, joka

Laitilan kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen teki sen, mikä saattoi yllättää monet politiikan konkarit. Hänet valittiin maanantai-iltana äänestyksen jälkeen demarienemmistöisen Rauman kaupunginjohtajaksi.

Ennenkin Raumalle on saatu johtaja Vakka-Suomesta. Vuonna 2011 Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Kari Koski (sd) tuli valituksi Rauman kippariksi. Hän jää eläkkeelle kesäkuun lopussa.

Luukkosen kanssa loppusuoralle eteni Raision kaupunginjohtaja ja demarien entinen puoluesihteeri Ari Korhonen , joka hävisi äänestyksen luvuin 24–19.

Kokoluokka kuntapomon hommissa pomppasi Luukkosen urapolulla kerralla isojen kaupunkien sarjaan. Lähes 40 000 asukkaan Rauma on Suomen 27. suurin kaupunki.

8600 asukkaan Laitilaan Luukkonen tuli elokuussa 2017 Kangasniemeltä, joka on reilu 5000 asukkaan kunta Etelä-Savossa.

Kuntaliitoksia Luukkonen ei tunnusta suunnittelevansa, vaikka sellainen ajatus on jonkun mielessä saattanut käväistäkin.

– Sellaisia keskusteluja ei ole käyty, hän kuittaa.

Hän uskoo, että molemmille kaupungeille on jatkossa eduksi, että kaupunginjohtaja tuntee molemmat paikat.

– Onhan Laitilalla ja Raumalla paljon yhteistä, kuten esimerkiksi Kasitie ja sen kehittäminen. Molemmissa kaupungeissa on myös vahva elinkeinorakenne ja identiteetti.

Luukkonen pohtii, että hänelle yhdessä tekeminen on aina tärkeää, ja se on tyypillistä molemmissa Kasitien varren seutukaupungeissa.

Irtisanomis-ilmoitustaan Luukkonen ei ollut vielä keskiviikkona jättänyt, eikä hänen nykyistä tehtäväänsä siis vielä ole julistettu avoimeksi. Luukkonen on vakuuttunut, että siihen löytyy hyviä hakijoita.

– Laitilalla on hyvä maine, hän painottaa ja sanoo itsekin tehneensä muualla liikkuessaan sen eteen vankasti töitä.

Hän toivoo, että ihmiset täällä arvostaisivat kotikaupunkinsa hyviä puolia ja olisivat ylpeitä siitä.

– Kotikaupungin brändääminen ja sen vahvuuksista puhuminen eivät ole ainoastaan kaupunginjohtajan tehtävä, vaan kaikkien kuntalaisten asia.

Laitilan vahvuutena Luukkonen pitää monipuolista alihankkijaverkostoa ja yritysten vahvaa osaamista. Tätä ilosanomaa hän kertoo ylpeänä vieneensä eteenpäin liikkuessaan muun muassa ministeriöissä ja kunta-alan tapaamisissa.

Hän muistuttaa, että Laitilassa monet asiat ovat kunnossa, vaikka haasteitakin riittää. Viime syksynä julkaistut kuntien väkilukuennusteet kertoivat, että Laitila säilyy samankokoisena kuntana vuoteen 2030.

– Siitä pitää olla onnellinen. Monille muille ennusteet lupasivat paljon huonompia lukuja. Samoin siitä voimme olla iloisia, että työssäkäyvän väestön määrä pysyy lähes samana.

Laitilan murheena elinvoiman näkökulmasta on lasten määrän väheneminen ja väestön ikääntyminen, kuten monissa muissakin kunnissa.

– Tämä pitää ottaa huomioon ja tehdä palvelurakenteen mukaisia päätöksiä. Palvelut säilyvät, mutta ne myös muuttuvat.

Rauman kaupungin palveluksessa on noin 3000 työntekijää. Luukkosen mukaan isompaan organisaatioon siirtyminen ei ole hänelle iso hyppäys, sillä hän työskenteli ennen kunnanjohtajan tehtäviä Hyvinkään kaupungissa hankintapäällikkönä.

– Isompi koneisto on minulle tuttu, mutta kyllähän isommassa oraganisaatiossa työtunteja pitää tehdä paljon, että saa asiat haltuun ja tutustuu ihmisiin.

Hän aikoo jatkaa Laitilasta tuttua jalkautumista yrityksiin ja paikallisten ihmisten pariin myös Raumalla. Arki alkaa välittömästi, sillä edessä on talousarvion laatiminen, ja se vaatii asioihin, lukuihin ja taustoihin paneutumista.

Laitilassa Luukkonen lähti nopeasti valmistelemaan uudistuksia muun muassa vanhuspalveluissa. Raumalla muutoksia ei hänen mukaansa ole luvassa ainakaan heti.

– Pahin mitä voisin tehdä olisi saman tein toteuttaa muutoksia tietämättä, mistä mikin asia johtuu.

Rauman kaupunginvaltuusto hyväksyi viime vuoden lopussa Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelman. Kuumaa keskustelua käytiin muun muassa kouluverkosta.