Pääkirjoitus: Ei vara venettä kaada

0

Turun ja koko Etelä-Suomen talvilomalla ei hiihdetty eikä laskettu pulkkamäkeä ellei matka sitten suuntaunut pohjoiseen. Laskiaistakin vietettiin pääosin lumettomassa, joskin kauniissa kevätilmassa. Laitilan Kasitorin laskiaistapahtumassa ei tosin lunta puuttunut. Järjestäjät olivat löytäneet mäkeen tarvittavat lumet Porista ja Eurajoelta.

Lämmin ilma on tuonut myrskyjä, joista viimeisin riepotteli kunnolla myös Vakka-Suomessa kuluneena viikonloppuna. Esimerkiksi Uudessakaupungissa vesi nousi kaupunginlahdesta niin, että rantamakasiinien ympärillä lainehti.

Myrsky ja kaatuneet puut katkoivat sähköjä Vakka-Suomen Voiman asiakkailta muun muassa Laitilassa, Uudessakaupungissa ja Pyhärannassa. Pisimmillään katkokset olivat noin vuorokauden mittaisia. Viimeisimmät Vakka-Suomen Voiman asiakkaat saivat sähkönsä takaisin sunnuntai-iltana.

Alkuvuodesta Laitilan Sanomissa oli juttu, jossa Suomen Pelastusalan Keskusliitto muistutti ihmisiä varautumisesta poikkeustilanteiden varalle. Ajatus varautumisesta voi tuntua kaukaiselta, mutta on hyvä muistaa, että harvoin poikkeustilanteet ilmoittavat tulostaan hyvissä ajoin, ja mikäli ilmoitus etukäteen tuleekin, eivät elintärkeät tarvikkeet välttämättä riitä kaikille kauppoihin rynnistäville.

Yhteiskunnassa on tehty suunnitelmat poikkeustilanteiden varalle. Ne eivät kuitenkaan poista yksilön vastuuta omasta selviytymisestään.

– Yhteiskunnan kriisinkestävyyden kannalta on tärkeää, että jokainen osaltaan huolehtii varautumisesta. Kansalaisten kyky pärjätä häiriötilanteissa ja palautua vastoinkäymisistä on keskeinen osa koko yhteiskunnan turvallisuutta, sanoi tutkija Heikki Laurikainen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi