Pääkirjoitus: Ikiaikainen huoli

0

Monet maat ovat huomanneet sen vaaran, mikä on tarjolla, kun vapaa-aikaa on liian paljon, ja kun sen käytöstä ei ole mitään säädöksiä , lukee Laitilan Sanomissa 3.2.1933. Lehdessä 95. juhlavuoden kunniaksi julkaistussa vanhassa kansilehdessä (sivulla 10) on artikkeli Nuorison vapaa-aikojen käytöstä, jossa ollaan huolissaan nuorison lisääntyneestä vapaa-ajasta, jonka käyttöä kukaan ei kontrolloi.

Huoli nuorista lienee ikiaikainen. Itsenäistyvä nuori kasvaa kohti aikuisuutta, ja yhteentörmäykset vanhempien kanssa ovat väistämättömiä.

Kansalaisjärjestö Mannerheimin lastensuojeluliitto tunnetaan parhaiten pienten lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistäjänä. Laitilassakin MLL tekee arvokasta työtä muun muassa järjestämällä säännöllisesti perhekahviloita, vauvakahviloita ja monenlaisia tapahtumia.

Viime viikolla lastensuojelujärjestö teki uuden aluevaltauksen. Järjestö avasi verkkosivuilleen digitaalisen Nuorisoneuvolan murrosikäisten vanhemmille.

Järjestön mukaan vanhempien vertaisverkot ovat usein vahvimpia, kun lapset ovat pieniä. Leikkitreffien sopiminen ja hiekkalaatikko pitävät huolen, että toisten samanikäisten lasten vanhempien kanssa tulee juteltua.

Murrosikäisen vanhemmalle lapsen haasteista puhuminen ei ole enää luontevaa. MLL huomauttaa myös, että kuntien järjestämissä peruspalveluissa 13–18-vuotiaiden lasten kasvatukseen on tukea tarjolla hyvin vähän.

Toisinaan murrosikäistä ei voi ymmärtää, mutta yrittää voi. MLL:n vanhemmuuden tuen suunnittelija Anna Puusniekan mukaan vanhemman ymmärrryksen kasvattaminen kehittää perheen sisäisiä vuorovaikutussuhteita, jolloin nuori voi saada vanhemmiltaan tarvitsemaansa tukea.

Tällöin väistämättömät yhteentörmäyksetkin voivat olla pehmeämpiä.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi