Penkkaririehaa vietettiin viikkoa tavallista aiemmin

0
Karkit kelpasivat niin katsojille kuin kuvaajillekin.

Ossi Nyström

Karkinnälkäiset laitilalaiset kokoontuivat sankoin joukoin katujen varsille, kun varsinaisen koulutyönsä päättymistä juhlivat abit lähtivät penkkariajelulleen.

Smurffeiksi pukeutuneet Noora Ala-Äijälä , Mette Karru , Tiia Rihtilä , Olga Elo kertoivat hetki ennen rekan lavalle astelemista odottelevansa tulevia kirjoituksia luottavaisin mielin.

– Ihan hyvillä mielin, vaikka vähäsen stressaa.

Samoilla linjoilla olivat myös Late Lampaiksi pukeutuneet Crister Isolauri , Niklas Laaksonen ja Iiro Hannula .

– Ei oikeastaan stressaa kirjoitukset.

Lampaiden pukuidea oli syntynyt eri vaihtoehtoja selailemalla.

– Etsittiin vaan netistä jotain asuja. Tämä oli hauska ja iski silmään.

Juhlien oli määrä jatkua ainakin osalla porukasta vielä illalla.

– Illalla kaikki abit lähtevät Turkuun. Tai ei kaikki, mutta osa, Late Lampaat paljastivat.

– Abiristeily on ensi viikolla, smurffit lisäsivät.

Tänä vuonna penkkaripäivää vietettiin viikkoa tavallista aiemmin, sillä ylioppilaskokeen uudistumisen myötä koko maan kattavaa yhteistä penkkaripäivää ei enää ole. Kukin koulu saa päättää penkkariajankohdasta itse.

– Viikolla aikaistamiseen on monia syitä. Lähinnä ehkä se, että yo-kirjoitukset ovat nykyään sähköiset ja niissä ei ole enää erillisiä kielten kuullunymmärtämisen kokeita, kuten takavuosina, Laitilan lukion rehtori Tomi Kanga s kertoi.

Abien lukuvuoden viimeinen jakso päättyi keskiviikkona.

– Kun ei ole enää noita kuullunymmärtämiskokeita, on aika luonnollista, että penkkareita vietetään heti kun koulunkäynti on päättynyt.

Laitilan lukion lisäksi suuri osa Suomen lukioista on aikaistanut penkkareita ja vanhojen tansseja viikolla.

– Tämä muutos eli penkkareiden ja Wanhojen tanssien aikaistaminen viikolla toteutuu tällä aikataululla hyvin suuressa osassa Suomen lukioita. Vaikka perinteistä on toisaalta hyvä pitää kiinni, katsoimme muiden Turun ympäristön ja Turun lukioiden kanssa että yleisen valtakunnallisen näkyvyyden takia on syytä siirtyä meidänkin tuohon uuteen aikatauluun. Ja tätä uutta aikataulua noudatetaan myös tulevina vuosina.