Pilvian juuret kasvoivat Santtion maaperään – Pyhärantalainen yritys saa jalansijaa Espanjan markkinoilla

0
Pilvia Oy:n perustaja Sami Niemi ja toimitusjohtaja Lotta Niemi kertovat, että vaikka sekä yrityksen että perheen osoite löytyy nykyään Turusta, Pyhäranta on heille tärkeä paikka.

Pyhärantalaisen Pilvia Oy:n ensimmäinen toimisto Rohdaisten keskustassa oli Säästöpankin tiloissa. Toimisto muutti sittemmin Turun Logomoon, mutta muutaman siellä vietetyn vuoden jälkeen Pilvian väki kaipasi jälleen lähelle ihmisiä.

– Kun olimme Logomossa, sieltä ei nähnyt ulos. Halusimme ihmisten lähelle. Meillä on täällä Kerttulinkadulla ovi auki ja toimistoon voi poiketa. Se tuntuu ajatuksena jo tosi kivalta, Pilvian toimitusjohtaja Lotta Niemi kertoo.

Yritys on perustettu Pyhärannassa, jossa perhe Niemi on vuosien varrella asunut useampaan otteeseen. Pilvian perustaja Sami Niemi on kotoisin Santtiolta, johon Niemet rakensivat hirsisen omakotitalon.

Tällä hetkellä he asuvat jälleen Turussa ollakseen lähempänä yrityksen toimitiloja. Santtion talo on kuitenkin edelleen tärkeä paikka sekä vanhemmille että perheen lapsille.

– Pyhäranta on meidän perheelle ja Pilvialle hyvin rakas paikka ja olemme siksi halunneet pitää Pilvia Oy:n pyhärantalaisena. Pyhäranta ja Santtion talo ovat tärkeä vastakohta virtuaaliselle työllemme.

Pyhäranta näkyy myös yrityksen some-kanavilla.

– Lisäksi sponsoroimme pyhärantalaista motocross-urheilijaa Markus Ruoholaa , Lotta kertoo.

Lotta Niemi on toiminut Pilvian toimitusjohtajana vuoden ajan.

– Meitä on yrityksessä kolme koodaria, jotka on tehneet pitkään töitä. Lotan mukaantulo muutti asiaa huomattavasti. Pelkän koodaamisen sijaan alettiin miettiä muitakin asioita, Sami lisää.

Pilvialla on takanaan rauhoittumisen ja suunnittelun täyteinen vuosi, jonka aikana kirkastettiin sitä, mitä yritys itseasiassa tekee.

Pilvialla on neljä vuotta sitten kehitetty huipputeknologiaa edustava kehitysalusta, joka kiinnostaa asiakkaita sekä Suomessa että maailmalla. Kehitysalustalla on kaikkiaan noin 10 000 kirjautunutta käyttäjää lukuisista eri maista.

– Kyseessä on kotisivujen kehittämiseen tarkoitettu palvelunalusta, joka on tarkoitettu kotisivuja ammatikseen tekeville, Sami ja Lotta kertovat.

Sen rinnalla Pilvia tarjoaa digimaailman peruspalveluita, kuten sähköpostipalveluita, verkkotunnuksia ja palvelintilaa. Nämä tuotteet ovat olleet osa Pilvian ja sitä edeltäneen Verkkohuone Oy:n liiketoimintaa jo perustamisvuodesta 2002 lähtien.

Pilviantyypillisimpiä asiakkaita ovat mainostoimistot, jotka laativat verkkosivuja omille asiakkailleen. Asiakkaitaan ajatellen Pilvia tarjoaa Support-palvelua. Sami Niemi kertoo, että it-tukea löytyy tavallisesti laitepuolelta. Sen sijaan ohjelmistopuolella tukea ei ole niin helposti tarjolla.

– Tukea lähdetään etsimään siinä vaiheessa kun sille on tarvetta. Sillä hetkellä ei välttämättä ole selvää, kenelle pitää soittaa, jos ongelmia tulee, Sami lisää.

Asiakkaat antavat arvoa sille, että Pilvia tarjoaa asiantuntevaa apua ongelmiin.

– Kun asiakkaat ovat jotain kysyneet, koodaajat ovat itse vastanneet. Se on yksi syy, miksi olemme saaneet paljon asiakkaita ulkomailta. Espanjankieliset asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita kehitysalustastamme ja he arvostavat asiakaspalvelua, jota meiltä on saanut, Lotta kertoo.

Pilvia sai Business Finlandin kautta Tempo-rahaa kansainvälistymisen kehittämistä varten.

Kehittämistyön aikana huomattiin, että virtuaalisessa maailmassa toimivalle Pilvialle kansainvälistymisen haasteet ovat erilaisia kuin toisille yrityksille. Internetissä maiden rajoilla tai edes käytössä olevalla kielellä ei ole niin isoa merkitystä kuin todellisessa maailmassa toimittaessa.

– Meillä on asiakkaita esimerkiksi Espanjassa. Mietimme pitäisikö meidän tarjota tukea espanjaksi tai kääntää meidän käyttöliittymämme espanjan kielellä, mutta totesimme, että kaikki selaimet kääntävät käyttöliittymät espanjaksi ihan automaattisesti, Sami kertoo.

Myös asiakaspalvelu toimii ilman kielirajoja.

– He kirjoittavat espanjaa meille ja me käännämme sen Google Translatorin avulla ja päin vastoin, hän lisää.

Vahvasti virtuaalisessa maailmassa vaikuttavalla yrityksellä on kova kaipuu todelliseen maailmaan. Mainostaminen lehdissä, näkyvyys messuilla ja toimisto katutasossa ovat keinoja tulla näkyväksi myös internetin ulkopuolella.

Tavoite on vienyt Samia myös ulkomaille.

– Sami oli Tukholmassa viime syksynä Googlella puhumassa ja kertomassa kehitysalustastamme. Lisäksi hän on ollut kaksi kertaa Pilvian nimissä New Yorkissa WordCampissa, Lotta kertoo.

Sami Niemi lisää, että Wall Streetin markkinoille pyrkiminen on kirjattu Pilvian strategiaankin.

Pilvia on myös perustanut isolle suomalaiselle pörssiyhtiölle verkkokaupan palvelinalustan Venäjälle. Länsimaissa ja Aasiassa toimivalla Googlella ei ole mitään toimintaa Venäjällä. Google on Pilvialle tuttu kumppani, mutta Venäjän verkossa vaikutti Yandex.

Yandexilta löytyi vastaava palvelu kuin Googlella, joten Pilvia lähti selvittämään verkkokaupan perustamista asiakkaalleen.

– Vaikka on totuttu, että netin kautta on helppo mennä maasta toiseen niin Venäjän ja Suomen välillä oli kuitenkin aika iso muuri. He eivät tienneet meistä mitään, emmekä me heistä. Meillä ei ollut yhtään käyttäjää Venäjältä, Sami kertoo.

Verkkokaupan perustaminen uuden toimijan kanssa onnistui lopulta sujuvasti. Päänvaivaa aiheutti kuitenkin rahaliikenteen kulku Suomen ja Venäjän välillä. Yandexilla ei käynyt ulkomainen maksukortti. Tällä hetkellä Yandex ottaa vastaan myös ulkomaisia kortteja.

– En tiedä, kuinka paljon meidän tarpeillamme oli siihen vaikutusta.

Yksi Pilvialle tärkeä asia on ympäristö. Hiilijalanjäljen pienentämistä ei ensimmäiseksi yhdistä virtuaalimaailmassa liikkuvaan yritykseen, mutta Pilviassa asiasta kannetaan huolta.

– Jotkut sivut ovat hyvinkin energiaa vieviä, mutta kun ne tehtäisiin hyvin, niin ne olisivat ympäristöystävällisempiä, Lotta sanoo.

Yksi, millä etenkin yritykset voivat vaikuttaa internetin käytön hiilijalanjälkeen, on turhasta datan keräämisestä luopuminen.

– Kun käytämme internetiä, meistä ja tekemisistämme kerätään tietoa, jota käytetään markkinointiin. Dataa ei kuitenkaan kannata kerätä tai kerätyttää, jos sitä ei hyödynnetä, Sami lisää.

Sami Niemi vertaa nykyaikaista internetin käyttöä 1950-lukuun, jolloin ei mietitty yhtään sitä, kuinka paljon polttoainetta autot käyttivät.

– Eikä tällä hetkellä mietitä netin käytön energiankulutustakaan, koska raha tulee siihen maailmaan jostain ihan muualta, Sami huomauttaa.

Samin mukaan netin käytön energiankulutus on kuitenkin myös kustannuskysymys.

Lotta lisää, että myös ohjelmien striimaamisen ympäristövaikutuksesta pitäisi puhua enemmän.

– Puhutaan siitä, otatko lentokoneen vai et tai kuljetko työmatkasi pyörällä vai autolla, mutta tämä asia jää vähälle huomiolle.

Yle uutisoi viime kesänä suoratoistopalveluiden sähkönkulutuksesta. Jutun mukaan Suomessa suoratoistopalveluiden käytöstä tulee hiilidioksidipäästöjä 158 grammaa kilowattituntia kohden.

Kahden tunnin mittaisen jakson katsominen suoratoistopalvelussa kuluttaa noin 1,13 kilowattituntia sähköä.

My Climate -laskurin mukaan seitsemäntoista tunnin mittaisen jakson katseleminen aiheuttaa suuremman rasitteen ilmastolle kuin lentomatka Helsingistä Ouluun.

Pilvia Oy


Perustettu: vuonna 2015.

Pilvian edeltäjä Verkkohuone Oy

perustettiin vuonna 2002.

Kotipaikka: Pyhäranta

Toimiala: Hosting-palvelut

Työntekijät: Kolme

Hyvinvointiin panostaminen vie uusille poluille


Uusinta aluevaltausta, Health-tuoteperhettä, on vaikea sijoittaa samaan riviin Pilvian muiden tuotteiden kanssa.

Sen kehittämisen taustalla on huoli ihmisen hyvivoinnista kaiken teknologian keskellä.

– Miten koneet ja työtapojen tehostaminen vaikuttavat terveyteen? Nykyään voi päivässä tehdä satoja asioita, joiden tekeminen olisi ennen vaatinut kuukauden, yrityksen perustaja Sami Niemi avaa.

Hyvinvointiin liittyviä asioita on Pilviassa mietitty pitkään, ja omassa työskentelyssä niitä on jo otettu huomioonkin, mutta nyt tätä asiaa on ajateltu viedä myös asiakkaille.

Puhelimet, tietokoneet ja tabletit pullistelevat erilaisia sovelluksia eikä Pilvian ole tarkoitus kehittää yhtä terveyssovellusta lisää.

– Tulevaisuudessa ne asiat, jotka toimivat jotenkin muuten kuin nappia painamalla, ovat arvokkaampia, Sami uskoo.

Healthin osalta tuotekehitystyö jatkuu edelleen, mutta pyhärantalaiset ovat jo päässeet nauttimaan sen tuloksista.

Yrityksen toimitusjohtajalla Lotta Niemellä on taustaa liikunnanohjaajana.

– Muutaman jumpan olen joulun aikaan Pyhärannassa tämän Healthin puitteissa ohjannut. Niitä voisi kesällä jatkaa. Kunhan lapset kasvavat voin keskittyä tähän enemmän, hän kertoo.

Hyvinvointiala voi tuntua äkkiseltään isolta harppaukselta ulos yrityksen keskeisimmästä toiminnasta, mutta Sami uskoo, että sen avulla yritys voi erottautua edukseen.

– Olen aina ollut sen tyyppinen ihminen, että jos tie menee tässä, niin minun täytyy mennä ainakin 10 metriä siitä sivussa, Sami kuvailee.