
Kahvilaan on kokoontunut kuusi vanhempaa ja heidän lapsensa.
– Tästä porukasta puuttuu, hetkinen, viisi perhettä, Santeri Koivula laskee seuratessaan tytärtensä touhuja.
Osaa paikalla olevista perheistä yhdistää se, että he ovat on muuttanut Pyhärantaan muualta. Perhekahvila on matalan kynnyksen paikka tutustua.
Uudet perheet ovat kahvilaan hyvin tervetulleita.
– Minutkin nykäistiin tänne ensimmäistä kertaa tuosta kadulta, Sonja Lehto naurahtaa kymmenen kuukauden ikäinen Rasmus Mäntylä sylissään.
– Myös kesäasukkaat ovat toisinaan käyneet, Santeri muistelee.
Santeri itse ei alunperin innostunut kahvilatoiminnasta.
– Minulle sanottiin, että saat mennä lasten kanssa perhekahvilaan ja ajattelin, että onko pakko, hän nauraa ja myöntää, että kannatti tulla.
Kahvilan lisäksi Pyhärannan lapsiperheet ovat lyöneet hynttyyt yhteen myös digimaailmassa. Heillä on Whatsapp-sovellukseen perustettu Lastenhoitorinki-niminen ryhmä, johon kuuluu noin 20 jäsentä.
– Aika hyvin on kaikki kylät katettuna, mutta porukkaan mahtuu lisääkin, Elsi Lehto kertoo.
Ajatus oli alunperin se, että ryhmässä voi pyytää lastenhoitoapua muilta vertaisilta, mutta se on laajentunut yleisen avun ryhmäksi.
– Ryhmässä voi kysellä kahvi- tai leikkiseuraa, siellä on kaupattu käytettyjä vaatteita ja annettu lastenhoitovinkkejä, Elsi lisää.
Whatsapp-ryhmään voivat liittyä myös sellaiset ikäihmiset, joiden omat lapsenlapset ovat muualla.
– Kylämummuille ja kylävaareille olisi tilausta. Myös tänne perhekahvilaan saa tulla, jos haluaa lasten touhuja tulla katselemaan. Ihoden perhekahvilassa käykin pari naista lukemassa lapsille, mutta tänne Rohdaisiinkin saa tulla, Elsi kannustaa.
Paitsi kylämummuille ja -vaareille Whatsapp-ryhmä on avoin myös lastenhoitotyötä tekeville nuorille.
– Muutama nuori on jo ilmoittautunutkin. Ryhmässä on paljon koululaisten vanhempia. Koululaisille on vähän toimintaa tarjolla kesällä. Jos joku nuori innostuu keksimään esimerkiksi puistotoimintaa koululaisille niin ryhmän kautta voisi löytyä kesätyöpaikka, Elsi vinkkaa.
Lastenhoitoringissä on mahdollisuus myös tutustua paremmin toisiin lapsiperheisiin. Elsi Lehto ja joulukuussa paikkakunnalle muuttanut Anne Niemi asuivat lähekkäin toisiaan, mutta tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa ryhmässä.
Sitten Elsi houkutteli ryhmäläisiä tulemaan perhekahvilaan ja Anne päätti lähteä.
– Siellä selvisi, että Elsi asuu naapurissa, Anne kertoo.
Naiset ovat suunnitelleet yhteisiä vaunulenkkejä, mutta toistaiseksi lasten nukkumaanmenoajat eivät ole sattuneet samaan aikaan.
Elsillä on tammikuussa syntyneet kaksoset ja Annella hieman alle vuoden ikäinen Oona.
– Minä aloin käydä raskausaikana jo perhekerhoissa ja -kahviloissa, jotta tutustuisin muihin samanikäisten vanhempiin. Oma esikoiseni on jo 9-vuotias, Elsi kertoo.
Sonja Lehto kertoo, ettei hän kuulu Whatsapp-ryhmään, mutta perhekahvilat ovat olleet tärkeitä.
– Nämä ovat olleet iso juttu. Täällä on oppinut tuntemaan ihmisiä ja kuullut muun muassa hoitopaikoista. Meidän arki muuttui, kun palasin töihin ja poika meni hoi-
toon, hän kertoo 10-kuukautinen Rasmus Mäntylä sylissään.Heidän vieressään istuu Linnea Lehto, joka on tullut kahvilaan poikansa Hugon kanssa.
– Kukaan meistä ei muuten ole sukua toisillemme, Linnea huomauttaa.
Whatsapp-ryhmässä on mahdollista kysellä lainaan lastentarvikkeita, joita on ajatellut hankkia, mutta ei ole varma tarvitseeko. Yksi tällainen on koliikkikeinu, jonka Elsi mahdollisesti saa Koivulan perheeltä lainaan.
– Kaikkea ei tarvitse heti ostaa itselle. Voi ainakin kokeilla, että onko sellaiselle tarvetta ennen kuin ostaa, Elsi sanoo ja kertoo, että ryhmän kautta voi kysellä lainaan myös esimerkiksi matkasänkyä tai muuta sellaista, jota ei tarvitse kovin usein.
– Pyhärannan lapsiperheet vetävät yhtä köyttä, hän lisää.
Elsi saa Pihla -vauvan nukahtamaan ja kantaa tämän koppaan jatkamaan unia.
– Joko keitetään kahvit? hän kysyy, poistuu keittiöön ja huikkaa, että hänestä on tullut kahvilan virallinen kahvinkeittäjä.
Vertaistukea ja kahviseuraa
Rohdaisten perhekahvila: Joka viikon torstai Rohdaisten nuokkarilla kello 10-12.
Ihoden perhekahvila: Joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko Ihoden kirjastossa kello 14-16. Seuraava kahvila on 4.3. ja silloin luvassa on musisointia.
Pyhärannan lapsiperheiden Whatsapp-ryhmästä voi
saada lisätietoa liittymällä Facebookissa Pyhärannan äidit -ryhmään.