Rosemary on vuoden ensimmäinen vauva Laitilassa

0
Kuvaushetkellä äitinsä sylissä oleva Rosemary oli saanut lisää painoa jo toista kiloa. Ruoka ja uni maistuvat.

Pirkko Varjo

Rosemary Aunapuun piti syntyä vasta 17.2. Hän kuitenkin yllätti ja tuli maailmaan jo 4.1. Syntymämitat olivat 2095 grammaa ja 43,5 senttiä.

Vanhemmat, thaimaalaissyntyinen Nettiya Alin ja virolainen Teino Aunapuu muuttivat Nummelasta Laitilaan vuosi sitten. Uusi koti löytyi Untamalan kyläraitin varrelta, josta ostettiin tilava punainen talo viidentuhannen neliön tontilla. Isä työskentelee Laserkeskuksessa ja äiti suorittaa puhdistusalan opintoja, jotka nyt ovat tauolla. Kahdeksan vuotta Suomessa asunut ja suomea puhuva Nettiya on aiemmin työskennellyt myös päiväkodissa.

Pieni Rosemary saa kasvaa monen kulttuurin vaikutuksessa ja oppia useita kieliä. Isä puhuu hänelle viroa, äiti thai-kieltä, vanhempien keskinäinen kieli on englanti ja suomea pikkuinen oppii ympäristöstä. Perheessä asuu myös 7-vuotias isoveli Matthew äidin aikaisemmasta avioliitosta ja isovanhempien luona Thaimaassa asuvat isosiskot, 10-vuotiaat kaksoset Nilanya ja Thawini . Heihin pidetään yhteyttä Skypellä päivittäin.

Laitila tuntuu nyt hyvältä paikalta asettua ja kasvattaa lapsia. Ihmisten ystävällisyys ja avuliaisuus saavat kiitosta, samoin se, että kaikki tarvittavat palvelut ovat nopeasti ja helposti saatavilla.

– Tämä on samantapainen kuin kotikyläni Aegviidu Virossa, kolme vuotta Suomessa asunut isä kertoo.

Molempia vanhempia kiinnostaa yrittäjyys. Nettiya haaveilee oman siivous- ja kotipalveluyrityksen perustamisesta ja Teinolla on jo y-tunnus elektroniikkalaitteiden rakentamista, korjausta ja huoltoa varten.

– Haluaisin myös perustaa kalastusfarmin Thaimaahan, vanhemmillani on sellainen. Silloin voisimme asua osan vuodesta siellä ja osan täällä, Nettiya sanoo.

Rosemaryn haaveista ei vielä tiedetä mitään. Vanhemmat ovat kuitenkin  jo päättäneet, että tyttö saa valita tiensä itse. Toistaiseksi tytölle riittää, että ruokaa tulee noin kolmen tunnin jaksoissa ja väliajat saa nukkua.