SuperSam kävi liikuttamassa Apilaniityn lapsia

0
SuperSamin taikomat saippuakuplat saivat liikettä Kissankellojen ryhmään.

Apilaniityn päiväkodissa koettiin liikunnan riemua, kun vanhempainyhdistyksen kutsuma SuperSam tuli käymään. Salaperäisen hahmon takana on ylöjärveläinen perheenisä Sami Viitala , joka on tehnyt lasten liikuttamisesta elämäntyönsä. Tähän mennessä hän on ohjannut yli 300 lapsiryhmää muun muassa päiväkodeissa ja syntymäpäivillä.

– Lapset liikkuvat, jos se tehdään mahdolliseksi. Lapsia pitäisi kieltää vähemmän. Olen itse opetellut sanomaan: “Mene taitavasti”, sen sijaan, että sanoisin: “Mene varovasti”. Lapsi on ylpeä, kun hän tuntee, että on taitava. On muuten tosi vaikeaa muuttaa omaa suhtautumistaan, mutta kannustan silti yrittämään.

Päiväkodin johta Piipa Nivola on työskennellyt kymmeniä vuosia lasten kanssa ja huomannut muutoksen lasten liikkumisessa.

– Kestävyys on selvästi huonontunut. Lapset jaksavat kyllä liikkua innokkaasti vähän aikaa, mutta esimerkiksi pitempi kävely voi olla vaikeaa.

Varhaiskasvatuksessa liikunta on yksi tärkeä osa-alue. Apilaniityssä satsataan Nivolan mukaan liikuntaan muutenkin kuin vain erityisten jumppatuokioiden aikana. Myös päiväkodin piha on suunniteltu tukemaan liikunnallisuutta.

Päiväkoti on mukana viime vuonna alkaneessa, valtakunnallisessa Ilo kasvaa liikkuen -hankkeessa ja liikunta ja toiminnallinen oppiminen otetaan huomioon kaikessa. 

– Kannustamme myös vanhempia siihen, ettei lapsia aina kuljetettaisi autolla joka paikkaan ja että perheet liikkuisivat yhdessä.

SuperSamin ohjaama liikuntatuokio kesti kolme varttia. Päivän aikana kaikki päiväkodin ryhmät pääsivät osallistumaan saippuakuplien jahtaamiseen, eläintarhaseikkailuun sekä kokeilemaan, miten uidaan tai hiihdetään, vaikka lunta ja vettä ei ole. Vauhtia riitti ja sekä lapsilla että aikuisilla näytti olevan vilpittömästi hauskaa.