Suuren suosion saanut 5-vuotiaiden maksuton varhaiskasvatus jatkuu

0
Maksuttomuus on lisännyt selvästi 5-vuotiaden määrää Laitilan varhaiskasvatuksessa.

Laitilan sivistysvaliokunta päätti äänestyksen jälkeen, että kaupunki jatkaa 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen järjestämistä lukuvuonna 2020–2021. Sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen oli esittänyt valiokunnalle, ettei käynnissä olevaa kokeilua säästösyistä jatketa enää.

Kokeilun aikana 5-vuotiaille tarjotaan maksutonta varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa ja varhaiskasvatuksen järjestämisessä noudatetaan perusopetuksen lukuvuotta. Kokeilun tavoitteena on nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja edistää koulutuksen tasa-arvoa.

Kunnilla on mahdollisuus saada kokeilun järjestämiseksi opetus- ja kulttuuriministeriöltä erityisavustusta, joka kattaa tulevana kautena vähintään puolet toteutuneista asiakasmaksutulojen vähenemisestä.

Laitila on osallistunut 5-vuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuskokeiluun kuluvana lukuvuonna eli 2019–2020. Palvelu on ollut suosittua, sillä siihen on osallistunut 94 lasta eli 95 prosenttia vuonna 2014 syntyneiden ikäluokasta.

Vuotta aiemmin samasta ikäluokasta oli varhaiskasvatuksen piirissä vain 58 prosenttia. Maksuttomuus on koskenut vain 5-vuotiaiden ikäluokkaa.

Ensi lukuvuoden maksuton varhaiskasvatus koskee vuonna 2015 syntyneitä lapsia, joita väestörekisterin mukaan on Laitilassa 87. Heistä varhaiskasvatuksen piirissä on tällä hetkellä 75 prosenttia eli 65 lasta.

Laitilassa on hyväksytty vuosille 2020–2021 talouden tasapainottamisohjelma. Sivistystoimenjohtaja esittikin, ettei kaupunki jatka maksutonta varhaiskasvatuskokeilua talousohjelmaan kirjatun säästötavoitteen vuoksi.

Kokeiluun osallistuminen nipistää kaupungin tuloja 24 000 eurolla vuodessa, vaikka siihen saataisiinkin 50 prosentin maksuosuusavustus opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Maksuttomaan varhaiskasvatuskokeiluun on osallistunut tänä lukuvuonna (2019-2020) Laitilan lisäksi 25 kuntaa.

Ministeriön avustus on kattanut 40 prosenttia asiakasmaksutulojen vähenemisestä, ensi lukuvuonna avustusta on mahdollista saada 50 prosenttia.

Valiokunnan päätöksen mukaisesti maksutonta varhaiskasvatusta tarjotaan Laitilassa ensi lukuvuonna kaikille 5-vuotiaille 20 tuntia viikossa, perusopetuksen lukuvuoden mukaan.