Sylvia, Tuija ja pihapuhe on tulvillaan rakkautta roinaan ja luopumisen surua

0
Heli Laaksosnen nähdään Olohuone-ohjelmassa runoilemassa. Arkistokuva: Eija Eskola-Buri

Olisiko jo meidänkin aika pitää kunnon raivaus kotona? Kaappeja ja vinttejä ratsatessa päätyy tahtomattaan mielen komeroiden ja muistin sopukoiden suursiivoukseen. Mitä kannetaan pihakirppikselle, mistä ei luovuta koskaan?

Sylvia, Tuija ja pihapuhe on Naantalin Teatterissa kantaesityksensä 7. helmikuuta saava Heli Laaksosen uutuuskomedia, jossa eläkeikäiset ystävykset muodin mukaisesti päättävät myydä kaiken tarpeettoman. Vaan mikä on tarpeetonta?

Pihakirppispäivänä Sylvia ja Tuija sovittelevat myyntiin farkkulakkia, ilmankostutinta ja miesvainaan lähes ehjää lumilinkoa. Temperamenttisten naisten pöydän ääressä suivaannutaan ja sovitaan.

Rimanalituksia ja ylilyöntejä nähdään, kun hunajaääninen radiotoimittaja puutarhaohjelmineen viihdyttää taustalla ja maanrakennusyrittäjien virkistysosastokin lähestyy lavakarismastaan tunnettuja muijia. Pihapuhetta, vihapuhetta, rakkauspuhetta ja runoutta on ilmassa kuin leivosia.

Ikisinkku, siltainsinööri Sylvia ja ex-rehtori, leskirouva Tuija päästävät katsojan seuraamaan läheltä surkuhupaisia ja salaviisaita plusseitsemänkymppisiä. Heidän voimansa on kaiken voittava ystävyys ja vahva ikioman elämän etsintä ja ne kaikki erheet, joiden jälkeen noustaan kohti aurinkoa kuin pioni sateen jälkeen konsanaan. Hauska ja traaginen, kepeä ja painava vuorottelevat – niin kuin Laaksosen teksteissä aina.

Edellisessä teoksessa Sylvia, Tuija ja laulava patja ystävykset pakenivat syntymäpäiväjuhliaan viettämään aikaa kahden kesken, lojumaan siskonpedissä, puhumaan miehistä, menneistä, peltoautoista, marmeladisuista ja fasaaneista. Tarina ilmestyi 2016 sekä kirjana, nyt jo loppuun myytynä, että kamarinäytelmänä, jota Marjatta Rinne ja Eija Nurmio tekivät teatterikiertueillaan tunnetuksi.

– Sylvia, Tuija ja pihapuhe -näytelmän ohjaa Teija Söderholm, rooleissa kukoistavat Teija Söderholm ja Maj-Britt Lahdenperä sekä Mikko Österman.

– Näytelmäjulisteen maalauksen teki Heli Laaksonen, kalligrafian takana on Kyösti Mäkimattila.

– Sylvia, Tuija ja pihapuhe näytelmää esitetään Naantalin Teatterissa 7.2.–1.3.2020.