Täst kulmast: Paperille kirjoitettu muisto säilyy

0

Pirkko Varjo

Sain pari vuotta sitten tyttäriltä lahjaksi kaksi kirjaa. ”Kirja minusta” ja ”Isoäiti, kerro minulle” ovat täynnä kysymyksiä, joihin minun pitää vastata. Tarkoitus on, että jätän kirjat perinnöksi ja kun olen poissa, lapset tietävät minusta yhtä ja toista, mitä eivät ehkä muuten tietäisi.

Oliko sinulla joku supersankari, joka

olisit halunnut olla?

Intiaanipäällikkö Istuva Härkä.

Yritän täyttää molemmat kirjat mahdollisimman hyvin. Tiedän, että vaikka nuoria ei juuri nyt kiinnosta tietää, mikä oli Mini vogue ja oliko minulla sellainen, se kiinnostaa joskus. Vanhempien menneisyys kietoutuu omiin juuriin vahvasti ja sitä vahvemmin, mitä kauempana kaikki on.

Tämä henkilö teki minuun suuren vaikutuksen lapsena. Miksi?

Johannes Virolainen. Olin ihastunut.

Nykyään, kun valokuvaaminen ja videoiminen on helppoa, on helppoa myös kuvitella, että meistä jää valtavasti dokumentteja jälkipolville. Todellisuudessa voi käydä niin, ettei meistä jää edes sen vertaa kuin sata vuotta sitten eläneistä ihmisistä. He kävivät sentään silloin tällöin valokuvaamossa ja kuvat ovat katsottavissa vielä nyt.

Mitä nuoruutesi hetkiä muistelet hyvillä mielin?

En juuri mitään. Nuoruus oli minulle vaikeaa ja ikävää aikaa.

Uskon paperiin ja paperille kirjoitettuihin muistoihin. Myös valokuvat on paras tallettaa paperisina. Tärkeimmät valokuvani ovat paperiversioita, usein valokuvakirjoja. Olen tallettanut paljon kuvia myös muistitikuille, cd-levyille ja pilvipalveluun, mutta mahtaako niitä kukaan katsoa. Pystyykö edes?

Oliko sinulla erityiset pyhävaatteet?

Millaiset?

Samettimekko ja lakerikengät.

Antaisin paljon, jos saisin omasta isoäidistäni tällaisen muistokirjan. Nyt en tiedä edes, millainen käsiala hänellä oli. Millaista oli joutua pikkupiiaksi 8-vuotiaana? Mistä hän unelmoi? Mihin hänen kuolleena syntynyt esikoisensa haudattiin? Miltä hänestä tuntui olla isoäiti?

Mitkä asiat ovat mielestäsi oikeasti tärkeitä elämässä?

Kun nukkuu hyvin ja hengittää helposti, kaikki on kunnossa.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja,

jolla oli 1970-luvulla aikansa

muotikampaus Mini vogue.