Täst kulmast: Uusia alkuja ja loppuja

0
Tatu Ujula

Tatu Ujula

Jos haluat laittaa kärsivällisyytesi ja sorminäppäryytesi testiin, yksi keino on kadottaa teippirullan pää. Todennäköisesti pyörittelet rullaa kuin hyrrää käsissäsi ennen oikean kohdan löytämistä.

Onnea myös teipin esiin rapsuttamiseen, varsinkin lyhyillä kynsillä. Silti ennen pään löytämistä tiedät, että teippiä on vielä jäljellä. Vaikka pää hetkittäin olisi kadonnut näkymättömiin.

Alut ja loput ovat läsnä jokapäiväisessä elämässämme. Saatamme sanoa: alku aina hankalaa lopussa kiitos seisoo. Mitä tämä tarkoittaa?

Itse tulkitsen sanonnan siten, että vaikka alussa tilanne näyttäisi toivottomalta, menestys odottaa jo tien päässä hymy huulillaan. Sanonnassa kiteytyy se, miksi meidän on niin vaikea kokeilla asioita.

Uusi alku pelottaa. Uusi alku on hankala. Uusi alku on uhraus. Moni ei muutoksen pelossa rohkene toteuttaa asioita, vaikka tietää niitä haluavansa.

Tätä kolumnia kirjoittaessani googletin huvikseni, millaisia hakutuloksia kolumnini otsikolla tulisi vastaan netin syövereistä. Tuloksissa nousi esiin tsemppiviestien ohella esseen kirjoitusohjeita. Tiivistetysti hyvä kirjoittaja haluaa aloituksen ja lopetuksen merkitsevän.

Huono kirjoitus on puolestaan yhdentekevä, löperöine alkuineen ja loppuineen. Samalla tavalla useimmat meistä haluavat valita elämänsä alut ja loput oikein.

Välillä lopetuksen kortti lyödään käteen ihmiseltä itseltään kysymättä. Äärimmäinen esimerkki on kuolema.

Pienempiäkin lopetuksia on toki olemassa. Mediassa uutisoitiin isosti eduskunnasta putoavista kansanedustajista. Uratie nousi pystyyn yhdessä yössä.

Moni heistä on sittemmin löytänyt oman teippirullansa pään ja lähtenyt kohti uusia haasteita. Muutos voi olla oman elämän jättipotti.

Joskus riittää sen oivaltaminen, että elämä jatkuu. Päivä on vielä huomennakin.

Löysin itsekin hetki sitten uuden alun teippirullastani. Aloitan Ypäjän kunnanjohtajana kevään aikana. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan onnellisten ihmisten hevospitäjän mahdollisuuksiin paikan päälle!

Samaan aikaan mielessäni on lopettamisen haikeus, mutta myös tulevaisuuden kirkkaus. Miltä sinun rullasi tänään näyttää?

Kirjoittaja asuu Laitilassa ja työskentelee Kustavin sosiaalijohtajana.