Täst kulmast: Viruksen kokoinen uutinen

0

Jos on viime päivinä avannut television, radion tai sanomalehden ei ole voinut välttyä uutisilta koronaviruksesta. Hetkittäin tuntuu, että koko maailman katseet ovat kiinnittyneet viruksen kokoiseen pisteeseen. Wuhan-nimisestä Kiinan maakunnasta on levinnyt Eurooppaan. Italiassa on todettu jo yli 300 tartuntaa. Suomalaisten reaktiot vaihtelevat täydestä paniikista välinpitämättömyyteen.

Monet pohtivat, mitä tehdä varaamilleen matkoille Etelä-Eurooppaan, ja voiko niitä viruksen pelossa peruuttaa. Matkavakuutus tai matkanjärjestäjät eivät korvaa jos matkan peruuttaa pelkän pelon vuoksi. Tilanne voi muuttua, jos ulkoministeriö kehottaa välttämään jollekin alueelle matkustamista.

Omasta kalenteristani ei löydy sen kummemmin piirreskeltyjä auringon kuvia tai lentovarauksia millekään viikolle, mutta silti olen pohdiskellut, mitä tekisin jos matka olisi maksettu. Tähän mennessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tiedottanut, että vain 20 prosenttia tartunnan saaneista sairastuu vakavasti ja tautiin on kuollut noin kaksi prosenttia sairastuneista. Jokainen tapaus on toki liikaa, mutta oma mieleni ei ole näiden tietojen valossa taipuvainen panikoimaan.

Mutta entä sitten, jos saisimme reissussa tartunnan, jonka toisimme muiden matkamuistojen kera Suomeen, ja tauti pääsisi leviämään meidän kauttamme. Tämä saa jo empimään päätöstä, mutta jos viranomaiset pitävät taudin saamisen riskiä jollain alueella niin pienenä, ettei matkustamista kehoteta välttämään, onko minulla sittenkään syytä paniikkiin?

Koronavirus poikkeaa monella tavalla tutummista viruksista, mutta paras torjuntakeino on sama: huolellinen käsienpesu ehkäisee tämänkin taudin tarttumista ja leviämistä. Tämä konsti on meidän perheessämme käytössä jo, koska en kaipaa vieraiksemme sen kummemmin noro-, rota- kuin influenssaviruksiakaan.

Salaliittoteorioita on ollut aina, mutta internet tarjoaa niiden leviämiselle uudenlaisen alustan. Taudin syntymisestä ja sen leviämisestä on monenlaista teoriaa. Jotkut spekuloivat, etteivät viranomaiset kerro totuutta viruksen vaarallisuudesta. Näitä ajatuksia voi pyöritellä mielessään, mutta on vaikea nähdä, miten niiden miettiminen vaikuttaisi mihinkään. Itselleni riittää se, että tämän hetkisten tietojen valossa tilanne vaikuttaa vakavalta, mutta paniikkiin ei ole syytä.

Kirjoittaja on

Laitilan Sanomien toimittaja.