Täst kulmast: Ystävien päivä

0

Tänään vietetään ystävänpäivää. Ystävyys on erilaista lapsena ja aikuisena. Se muuttaa muotoaan elämäntilanteiden mukaan. Nuorelle ystävät voivat olla lähiperhettä tärkeämpiä, mutta vanhemmiten tärkeysjärjestys saattaa jälleen muuttua.

Minulla on ollut elämässäni onnea. Yhden ystävän kanssa tutustuin jo yläkoulussa ja olemme pitäneet vähintään viikottain yhteyttä siitä asti. Välimatkaa meillä on 600 kilometriä, mikä tuntuu välillä todella raskaalta, mutta onneksi nykytekniikka on yhteydenpidossa apuna.

Sitten on ystävä, johon tutustuin noin seitsemän vuotta sitten työn kautta. Se oli ystävyyttä lähes ensimmäisestä päivästä alkaen. Sattuman kautta meistä tuli äitejä täsmälleen samana päivänä, mikä vain vahvisti alkanutta ystävyyttä. Nykyisin hän on ritariprinsessamme ylpeä kummitäti.

Äitiys toi elämääni uusiakin ihmisiä. Laitilassa tutustuin toisiin äiteihin, joiden merkitystä lastemme ensimmäisinä vuosina ei voi riittävästi alleviivata. Heidän kanssaan pidän yhteyttä nytkin, vaikka elämä kuljetti perheemme takaisin Turkuun. Lisäksi olen saanut työn kautta ystäviä, joiden kanssa jaan päivän ilot ja huolet.

Lapsiperheessä elämä kääntyy helposti sisäänpäin. Lasten harrastukset, työ ja päivähoitorumba aikatauluttavat päivät siten, että ystävyydelle on vaikea löytää aikaa.

Ystävyyttä kannattaa silti muistaa hoitaa. Lapsilla on paha tapa kasvaa aikuisiksi ja lakata tarvitsemasta vanhempiaan samassa määrin kuin lapsena. Silloin ystävyyden merkitys nousee jälleen kerran esiin.

Ystävyys luo sen vankimman pohjan myös parisuhteelle. On helppo unohtaa, että on valinnut kumppaninsa aivan muista syistä kuin siitä, miten hyvä tämä on suunnittelemaan aikatauluja, laittamaan ruokaa, korjaamaan ruohonleikkurin tai imuroimaan sohvan alta. Toisesta ajautuu huomaamattaan henkisesti kauemmas, jos asiaan ei kiinnitä lainkaan huomiota. Välillä on tärkeää kurotella toista kohti, vaikka arki ei antaisikaan sijaa ruusunpunaisille hetkille.

Ystävänpäivän kunniaksi määrittelen ystävyyden näin: Ystävä on henkilö, joka kaataa kuppiisi lisää kahvia, kun lauseesi katkeaa ja silmiisi nousee tyhjä katse. Hän halaa kun tarvitset sitä ja pyöräyttää silmiään, kun et ole rehellinen hänelle tai itsellesi. Ystävän vuoksi et koe tarvetta vaihtaa pieruverkkareitasi parhaimpiisi, mutta hänen vuoksensa olet silmää räpäyttämättä valmis lähes mihin tahansa.

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien toimittaja, jolla on ollut onnea ystävyyden saralla.