Toistuvat puutteet työmaiden putoamissuojauksissa toivat sakkoja ja yhteisösakon – Työmaita myös Laitilassa ja Uudessakaupungissa

1
Katolla työskennellessä turvavälineiden on oltava kunnossa. Kuva ei liity mitenkään käräjäoikeudessa olleeseen tapaukseen. Arkistokuva: Jori Liimatainen

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi katto- ja ränniremontteja tekevän yhtiön toimitusjohtajan 25 päiväsakkoon sekä tapahtumahetkellä yksikön päällikkönä toimineen työnantajan edustajan 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiö tuomittiin maksamaan 20 000 euron yhteisösakko. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 7. helmikuuta,

Tapauksessa oli kyse laiminlyönneistä koskien putoamissuojauksia ja nojatikkaiden käyttöä. Työsuojeluviranomainen teki vuoden 2017 aikana viisi työsuojelutarkastuksesta yhtiön työmaille. Työmaat sijaitsivat Turussa, Naantalissa, Laitilassa ja Uudessakaupungissa.

Kaikilla työmailla työskenneltiin katolla 2–6 metrin korkeudessa ilman kaiteita, telineitä tai muita asianmukaisia putoamissuojauksia. Lisäksi tikkaiden käytössä oli puutteita neljällä työmaalla. Nojatikkaita esimerkiksi käytettiin pääasiallisena kulkutienä, vaikka niitä lain mukaan voi käyttää vain tilapäisenä kulkutienä.

Käräjäoikeus katsoi, että kysymys oli yhdestä työturvallisuuteen liittyvästä rikoksesta, johon on sisältynyt lainvastaiseksi väitetyn tilan ylläpitäminen. Käräjäoikeuden perusteluna oli se, että kysymys oli tarkastuksilla havaituista samankaltaisista puutteista, jotka olivat toistuneet yhtiön eri työmailla.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue haluaa muistuttaa, että työturvallisuusrikoksen tunnusmerkistön täyttyminen ei edellytä työtapaturmaa. Tässä tapauksessa työsuojeluviranomainen teki asiasta rikosilmoituksen, koska tavanomaisella viranomaisohjauksella ei saatu parannusta työnantajan työmaiden työturvallisuuteen.

1 KOMMENTTI

  1. Jos mentäisiin tarkastuksia tekemän omakoti kohteisin joita firma teke tulisi lisää sakotetavaa heti lähes joka kohtesta.
    Kun näitä joskus jossakin esitelään toisille joilta toivotaan uusia kauppoja syntyvät niin silloin nämä huomaa hyvin,.

Kommenttien lisääminen on estetty.