Uudenkaupungin museo kerää talojen tarinoita

0
Vallilan rakennukset ovat 1800-luvulta.

Uudenkaupungin museon projekti Rauman museon kanssa jatkuu talotarinoiden parissa: loppuvuodesta 2019 museot alkoivat yhdessä kerätä aineetonta kulttuuriperintöä muisteluiltojen ja nettikyselyn avulla.

Aluksi Uudenkaupungin museon keruuaiheena oli lapsuus, ja kyselyyn saatiinkin todella paljon vastauksia. Nyt kerätään tietoa rakennuksista.

Internetissä on avattu uusi karttapohjainen kysely, johon kaikki halukkaat voivat itse tallentaa tietojaan Uudenkaupungin keskusta-alueen rakennuksiin liittyen. Kyselyyn voi kertoa vaikkapa jonkin rakennuksen erilaisista vaiheista, kummitustarinoista, tulipaloista, asukkaista tai hauskoista sattumuksista. Kertoa voi myös vaikkapa omien vanhempien tarinoita ja muistoja.

Talot, joihin tarinat liittyvät, voivat olla julkisia rakennuksia tai yksityiskoteja. Ne voivat myös olla jo purettuja rakennuksia. Museo on myös kiinnostunut rakennusten nimityksistä eri aikoina.

Wahlbergin museotalossa avataan keväällä 2020 näyttely, joka kertoo talojen tarinoita etenkin puretuista rakennuksista Uudenkaupungin keskusta-alueella. Tätäkin näyttelyä varten museo toivoo apua tiedon keräämiseen.

Kysely löytyy osoitteesta https://app.maptionnaire.com/fi/7780/. Linkki kyselyyn löytyy myös Uudenkaupungin museon nettisivuilta osoitteesta www.uudenkaupunginmuseo.fi.