5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa mukana ennätysmäärä kuntia – valtionavustus nousee kokeilussa, jossa on mukana myös Laitila

0
Kuva: Timo Jakonen

Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu jatkuu ja valtionavustus nousee. Kokeilun kolmannelle kierrokselle mukaan haki yhteensä 28 kuntaa, jotka kaikki pääsevät mukaan kokeiluun. Kokeilun kolmas kausi toteutetaan elokuusta ensi vuoden heinäkuun loppuun asti.

Kokeiluun osallistuvat kunnat ovat: Akaa, Espoo, Forssa, Halsua, Harjavalta, Helsinki, Hämeenkyrö, Kauhajoki, Kempele, Kirkkonummi, Kitee, Kotka, Lahti, Laitila, Leppävirta, Liperi, Miehikkälä, Naantali, Oulu, Rautavaara, Rusko, Salo, Somero, Sonkajärvi, Tammela, Toivakka, Turku ja Virolahti. Uusia kokeiluun osallistuvia kuntia ovat Akaa, Kauhajoki, Naantali ja Rautavaara.

Lapsia on kuntien arvion mukaan kokeilussa mukana kolmannella kaudella yhteensä noin 17 800.

Maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa kunnat, jotka päättävät jättää maksut perimättä 5-vuotiaiden varhaiskasvatuksesta 20 tunnin osalta, saavat valtiolta avustusta. Avustuksella kompensoidaan asiakasmaksutulojen vähenemistä. Kokeilun kolmannella kaudella valtion kunnille suuntaama rahoitusosuus nousee peräti 79,23 prosenttiin ja koko määräraha, kuusi miljoonaa, jaettiin nyt hakijakuntien kesken.

– Kasvatimme valtion maksamaa osuutta, jotta saimme maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun mukaan myös kuntia, joiden oma taloudellinen asema ei mahdollistaisi lisäpanostuksia lasten ja perheiden hyvinvointiin, opetusministeri Li Andersson sanoo.

Kokeilun aiemmilla kausilla valtionavustuksella korvattiin ensimmäisellä kaudella 20 prosenttia menetetyistä asiakasmaksutuloista ja toisella kokeilukaudella 40 prosenttia.

Kokeilukauden jälkeen hallitus aikoo pilotoida 2-vuotista esiopetusta. Kokeilukunnilta saadaan arvokasta tietoa siitä, mitä kaksivuotisen esiopetuksen toteuttamisessa tulisi ottaa huomioon.