
Neljän tyttären äiti Anu Rekola oli tehnyt työuransa pääosin perhepäivähoitajana. Työkuviot alkoivat mietityttää, kun 40. ikävuosi lähestyi ja lapsista nuorinkin lähti esikouluun. Niinpä hän päätti viime keväänä irtisanoutua työstään ja ryhtyi vanhusalan yrittäjäksi. Muutoksessa hänellä oli turvanaan yrittäjäpuolisonsa tuki, lähihoitajan tutkinto ja mieluisat työkokemukset vanhusalalta.
– Moni pohtii uranvaihtoa, mutta kyllä useimmilla asian kypsyttely vaatii jonkin verran aikaa. Niin oli omalla kohdallanikin ennen kuin uskalsin irtisanoutua vakituisesta työsuhteesta ja hypätä kuin tuntemattomaan, kuvailee laitilalainen Anu Rekola .
Neljän tyttären äiti oli tehnyt perhepäivähoitajan työtä jo vuosia, kunnes työkuviot alkoivat pyöriä mielessä yhä enemmän.
– Selkeästi tämä pohdinta liittyi siihen, että täytin 40 vuotta ja nuorin lapsemme meni esikouluun. Koin, että jokin muutos oli käynnissä, hän pohjustaa.
Pohdinta sai konkreettisen pisteen viime keväänä, kun hän irtisanoutui perhepäivähoitajan työstään ja jätti vakituisen työsuhteensa ryhtyäkseen vanhusalan yrittäjäksi.
– Rehellisesti voin sanoa, että ei ole tarvinnut katua. Kyllä tämä on ihan mun juttuni, hän intoilee ja lisää:
– Vakiasiakkaita on nyt jo tullut mukavasti, mutta uusiakin asiakkaita mahtuu kalenteriin.
Kotiäitinä pitkään ollut Anu valmistui lähihoitajaksi vuonna 2010.
– Lähihoitajaopinnoista oli ajatus jo nuorena, mutta sitten tuli tämä arki neljän lapsen kanssa, hän naurahtaa ja kertoo kokeneensa tärkeäksi, että on lasten kanssa kotona.
Hänellä on yrittäjäpuolisonsa Petrin kanssa neljä tytärtä. Lasten ikähaitari liikkuu 20 vuodesta 6 vuoteen, ja kaksi vanhinta asuu jo omillaan.
Lähihoitajaopinnoissaan Anu suuntautui sairaanhoitoon ja huolenpitoon eli hänen osaamisalanaan on ikäihmisten hoito- ja hoivatyö.
– Ajattelin, että vaihtelu virkistää. Kun olen hoitanut kotona omia lapsia ja työskennellyt perhepäivähoitajana, niin kokemusta sillä saralla on kertynyt. Ja kyllä tämä oli ihan nappivalinta!
Opiskelujensa aikana ja niiden jälkeen hän on työskennellyt vanhuspalveluyksikössä ja kuluvan talven aikana Anu on tehnyt muutamia vuoroa kaupungin kotihoidossa, kun omilta asiakkailtaan on ehtinyt. Kokemukset vahvistivat ajatusta siitä, että vanhusala on hänen juttunsa.
– Miinusta oli vain kolmivuorotyön hankaluus yhdistettynä perhearkeen.
Yrittäjäksi ryhtynyt Anu toimii A&P Kotipalvelut -yrityksensä kautta. Hän viettää parin kuukauden kuluttua yrittäjyytensä yksivuotispäivää.
– En olisi uskaltanut irtisanoutua vakituisesta työsuhteesta ja ryhtyä yrittäjäksi ilman Petrin tukea. Hän on ollut tuki ja turva, Anu kiittelee ja kertoo miehensä toimineen yrittäjänä jo reilun 20 vuoden ajan.
Anun palkan maksavat hänen asiakkaansa. Hän on rekisteröitynyt sosiaalihuollon palveluntuottaja, joten palkkakulun voi saada maksettavaksi ilman arvonlisäveroa. Toinen vaihtoehto on ostaa palveluita ja hyödyntää kotitalousvähennystä.
– Osa asiakkaista tietää näistä eduista hyvin, osan kanssa käymme niitä läpi.
Hänen työnkuvaansa kuuluu asiakkaan kotona siivousta, pesuissa auttamista sekä erilaista asiointiapua, muun muassa kauppa-, apteekki- tai pankkiasioiden hoitamista joko asiakkaan kanssa tai tämän puolesta. Myös talonmiespalvelut, eli pihan ja rakennuksien kunnossapitotyöt, kuuluvat yrityksen palveluihin.
– Lisäksi moni kaipaa apua ja seuraa ulkoilemiseen, sillä yksin ulkoilemaan lähtö saattaa arveluttaa.
– Lääkehoito ei kuitenkaan kuulu palveluihin, Anu huomauttaa.
Hän kertoo tekevänsä myös esimerkiksi omaishoitajien lyhytaikaisia sijaisuuksia, jotta nämä esimerkiksi pääsevät hoitamaan omia asioitaan tai saavat pienen tauon arkeensa.
– Omaishoitajat tekevät arvokasta ja vaativaa työtä, ja voi tuntua vaikealta jättää läheinen vieraan hoitoon. Kynnystä saattaa kuitenkin madaltaa se, että sijainen on tottunut toimimaan vanhusten kanssa ja tulee kotiin siksi aikaa, kun omaishoitaja on poissa, Anu pohtii.
Koska monen ikäihmisen läheiset saattavat asua kauempana, joten tärkeää ikäihmiselle voi olla ihan kiireetön yhdessäolokin.
– Jutustellaan, katsotaan valokuvia tai vaikkapa pelataan jotain korttipeliä, hän luettelee esimerkkejä yhdessäolon monista muodoista ja sanoo työnsä sisällön muokkautuvan sen mukaan, millaisia kunkin asiakkaan tarpeet ovat.
– Olen sellainen puhelias touhuaja, ja tykkään olla monenlaisten ihmisten kanssa tekemisissä, hän kuvailee nauraen.