Härjämäen luontokuvia Kaukolankotiin

0
Kimmo Härjämäen luontokuvakokoelmalle löytyi paikka Kaukolankodista. Petra Vuorio ja Eriika Lundström miettimässä kuvien sijoittelua.

Arto Kanerva

Vuonna 2015 edesmennyt laitilalainen perinnemaisema-asiantuntija Kimmo Härjämäki harrasti myös ansiokkaasti luontokuvausta ja oli toivonut, että hänen kuvansa päätyisivät esille jonnekin, missä ne toisivat iloa ihmisille.

Maanantaina Perinnemaisemayhdistyksen puheenjohtaja Eriika Lundström kiikutti laatikollisen luontokuvia Kaukolankodin kuntoutus- ja virikeohjaaja Petra Vuoriolle , joka silmin nähden innoissaan alkoi saman tien ripustaa niitä Kaukolankodin aulan seinille.

– Arviolta joskus 2010 tienoilla otetut kuvat ovat kiertäneet ympäri maakuntaa, viimeksi ne ovat olleet esillä muun muassa Luonnonsuojelupiirin ja Aurajokisäätiön tiloissa, Lundströn kertoo.

Nyt kiertäminen sai kuitenkin loppua ja yhdistys päätti lahjoittaa ne Laitilan kaupungille. Jukka Vehmas ehdotti sijoituspaikaksi Kaukolankotia, jossa ne otettiin mielihyvin vastaan. Vuorio on varma, että kauniit ja värikkäät kuvat tuovat paljon iloa niin talon asukkaille kuin henkilökunnallekin.

Härjänmäki oli mukana perustamassa Varsinais-Suomen Perinnemaisemayhdistystä, joka sittemmin on laajentunut valtakunnalliseksi asiantuntijayhdistykseksi.

– Aika heikosti meidän toimintaamme vielä tunnetaan, Lundströn valittelee. Jonkin verran kyllä tulee yhteydenottoja, että mitä jollekin niitylle voisi tehdä ja miten perinteisen niityn saisi omaan pihaansa.

Tällä hetkellä tärkeitä perinnebiotooppeja on koko maassa hoidon piirissä noin 30 000 hehtaaria ja tavoitteena on lisätä tuota määrää vielä ainakin 15 000 hehtaarilla. Nuo hehtaarit ovat ympäriinsä pieninä palasina ja usein riippuvaisia karjanhoidosta ja sen jatkuvuudesta.