Heli Laaksosen runokokoelma Aurinko. Porkkana. Vesi on yksi maan kauneimmista

0
Heli Laaksosen Aurinko. Porkkana. Vesi -teos on saanut tunnustusta kauniista kansistaan.

Heli Laaksosen runokokoelma Aurinko. Porkkana. Vesi on valittu Suomen kirjataiteen komitean koostamaan Kauneimmat kirjat 2019 -kokoelmaan Onnistuineimmat kannet -sarjassa. Kannen suunnittelijana on graafikko Emmi Kyytsönen , kustantajana WSOY.

Teoksen tekee erityislaatuiseksi myös sen sisäsivujen vinjetit. Ne on vedostettu vintiltä sattumalta löytyneistä linopainolaatoista, jotka ovat kiukaislaislähtöisen Arabian keramiikkataiteilija Raija Tuumin (1923–2016) suunnittelemia ja kaivertamia 1950-luvulla.

Vedostuksesta vastasivat Rauman Taidegraafikkojen Mari Aspola ja runoilija Heli Laaksonen. Aurinko.Porkkana. Vesi. on painettu Riiassa Livonia Printissä.

– Sattumie ja näkemyste summa o Aurinkoporkkanan nätti olemus. Sen kansie välis o viäl erityiskauneut, ko löysin vintilt mun avoanoppivainaani, Arabian keramiikkataiteilija Raija Tuumin kaivertamat linopainolaatat ja me verostetti graafikko Mari Aspolan kans niist kirjan sisäsivujen kaunistukset. Oi et ko o hyvä miäl! kommentoi Heli Laaksonen.

Suomen kirjataiteen komitea valitsi Kauneimmat kirjat 2019 -kokoelmaan yhteensä 29 kirjaa. Valikoimassa pyrittiin monipuolisuuteen sekä lajityyppien että suunnitteluratkaisujen osalta: klassisen kirjasuunnittelun ohella kokoelmassa on rajoja rikkovia, konventioista poikkeavia näkemyksiä ja toteutustapoja. Lisäksi Kirjataiteen onnistuneimmat kannet -kunniakirjalla palkittiin 9 onnistuneinta kantta.

Kilpailun sato oli tasoltaan ilahduttavan korkea. Monet kilpailuun lähetetyt kirjat olivat pieteetillä suunniteltuja esineitä, joiden materiaaleihin ja taktillisiin ominaisuuksiin oli kiinnitetty erityistä huomiota.

Kauneimmat kirjat 2019 -näyttely avataan Helsingissä Kansalliskirjaston Galleriassa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Kauneimmat kirjat 2019 osallistuvat Best Book Design from all over the World -kilpailuun ja kiertävät näyttelyissä Suomessa ja kolmessa Euroopan maassa. Teokset ovat myös esillä Leipzigin kirjamessuilla.