Koronaviruksen uhka sai monet vanhemmat siirtämään lapset kotihoitoon – Kouluissa harjoitellaan etäopetuksen käyttöönottoa

0
Kyläkoulujen oppilaat ja opettajat harjoittelivat etäopetukseen liittyvän ohjelman käyttöä muun muassa Itäkulman koululla. Näytöllä on etäyhteydessä koulunkäynninohjaaja Marja Verha ja opettaja Mikko Uhtakari. Luokan edessä on Laitilan kyläkoulujen rehtori Noora Vesterinen. Kuva: Johanna Aulin

Koronavirusepidemian uhka sai monet laitilalaisvanhemmat siirtämään varhaiskasvatuksessa olevat lapsensa kotihoitoon. Kaupunki tiedotti perjantaina, että päivähoidossa olevat lapset voivat jäädä kotiin. Tämän jälkeen reilusti yli puolet Laitilan varhaiskasvatuksessa olleista lapsista siirtyi kotihoitoon.

Laitilan sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitisen mukaan Pähkinäpensaan päiväkodista on jäänyt pois noin 70–80 lasta ja Apilaniityn päiväkodista noin 90. Perhepäivähoidossa olevien lasten poissaoloista hänellä ei vielä maanantaiaamuna ollut tietoa, mutta hän uskoo, että myös siellä on poissaoloja.

Vaikka Laitilan koulut toimivat toistaiseksi ainakin normaalisti, monet vanhemmat ovat päätyneet pitämään myös koululaisia kotona. Tarkkaa lukumäärää kotiopetukseen siirtyneistä ei ole.

– Yläkoulusta rehtori antoi karkean arvion, että noin 30–40 prosenttia oppilaista olisi poissa, Kiertokari-Laitinen kertoo.

Parhaillaan Suomessa käydään kiivasta keskustelua siitä, pitäisikö koulut ja päiväkodit sulkea koronaviruksen takia. Toistaiseksi tähän ei ole valtakunnan tasolta ryhdytty, ja koska kyseessä ovat lakisääteiset palvelut, niiden keskeyttäminen vaatisi valmiuslain käyttöönottoa. Asiaa on valmisteltu eduskunnassa ja tästä asiasta odotetaan lisätietoja tänään maanantaina kello 16 pidettävässä hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Myöskään Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ole tähän mennessä suosittanut koulujen ja päiväkotien sulkemista. Tästä huolimatta joissain kunnissa on tehty paikallisia ratkaisuja ja esimerkiksi siirrytty etäopetukseen peruskoulussa. Lisäksi isossa osassa lukioita, kuten Laitilassa, on päätetty siirtyä etäopetukseen ylioppilaskirjoitusten onnistumisen turvaamiseksi.

Koulujen ja päiväkotien sulkemista on torstai-illasta lähtien mietitty myös Laitilassa, mutta lakisääteisten palveluiden väliaikainenkaan keskeyttäminen ei ole ongelmatonta. Kiertokari-Laitinen kertoo pitäneensä tiiviisti yhteyttä paikalliseen tartuntataudeista vastaavaan tahoon eli ylilääkäri Irene Päärniin viikonloppuna tämän vuoksi. Toistaiseksi koulujen ja päiväkotien sulkemiselle ei ole nähty tarvetta, mutta tilannetta seurataan tiiviisti.

Koulujen ja päiväkotien sulkemista harkittaessa on otettava huomioon päätöksen yhteiskunnalliset seuraukset. Jos päiväkodit ja koulut ovat kiinni, perheellisistä vähintään toinen joutuu jäämään toista pois lapsia hoitamaan, mikäli lasten ikä sitä vaatii. Tämä näkyy lukuisilla työpaikoilla. Kotiin jäävien joukossa on myös esimerkiksi terveydenhuollon työntekijöitä tai muita, joiden työpanos on tällaisellä hetkellä merkittävä.

– Koulujen ja päiväkotien sulkeminen vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Toisaalta lapset eivät ole saaneet koronaviruksesta vakavia oireita, vaikka toki voivat tartuttaa virusta eteenpäin, Päärni kertoo.

Kiertokari-Laitinenkin myöntää, että asiaa joudutaan miettimään hyvin monesta eri näkökulmasta.

– Nyt yritetään toimia tämänhetkisten tietojen mukaan fiksusti ja oikein. Toki jälkeenpäin voidaan arvioida, olivatko ratkaisut oikeita, hän sanoo.

Vaikka koulut toimivat vielä normaalisti, niiden sulkemiseen on Laitilassa varauduttu.

– Monet koulut harjoittelevat tänään (maanantaina) etäopetuksen käyttöönottoa ja testaavat, että tekniikka toimii, Kiertokari-Laitinen kertoo.

Laitilan kyläkoulujen rehtori Noora Vesterisen mukaan etäopetusta kokeiltiin hänen tietojensa mukaan yhdeksässä luokassa. Kokeilussa Marja Verha toimi etänä “testiopettajana” ja luokat harjoittelivat ottamaan yhteyden häneen.

– Jokaisesta kyläkoulusta saatiin hyvä yhteys. Yhteys oli helppo luoda ja testissä mukana olleet oppilaat osaavat nyt helpommin liittyä tarvittaessa videoyhteyteen opettajan kanssa. Kaikkia sovelluksen ominaisuuksia ei toki vielä opittu. Mikrofonit eivät kaikilla koneilla toimineet ja niiden asetusten parissa pitää vielä työtä jatkaa, Vesterinen kertoo testin tuloksista.

Rehtori pitää kokelua hyvänä ja hyödyllisenä.

– Erityisen tyytyväinen ja ylpeä olen siitä, että vain parin tunnin varoitusajalla tosi moni luokka ja opettaja lähti ennakkoluulottomasti tätä testaamaan, Vesterinen kertoo.

Koronavirusepidemian uhka näkyy jo nyt monella tavalla Laitilan kaupungin toiminnassa. Kaupunki päätti sunnuntaina laittaa esimerkiksi nuorisotilan ja liikuntapaikat kiinni.

– Voimme lopettaa helposti tämän kaltaiset toiminnot, koska ne eivät ole lakisääteistä toimintaa, Kiertokari-Laitinen kertoo.

Kuten viime viikon torstai osoitti, tilanne voi paikallisesti ja koko maan tasolla muuttua hetkessä. Laitilan kaupungin johtoryhmä kokoontuu päivittäin ja lisäksi seurataan tiiviisti sitä, mitä Suomen hallitus asiasta päättää.

Koronaviruksen aiheuttamat toimet kaupungissa

 

Sosiaali- ja terveystoimi

Kaupunki kehottaa kaikkia perumaan yksilövastaanottoaikansa vähäistenkin flunssaoireiden vuoksi. Tämä koskee lääkärien ja hoitajien vastaanottoaikojen lisäksi myös esimerkiksi mielenterveyspalveluita ja sosiaalipuolen aikoja.

Fysioterapian ryhmät on peruutettu ja kuntosali suljettu.

Apuvälinelainaamo palvelee normaalisti kello 8.30–10.

Kotihoidon ja kotihoidon omaishoidon osalta suositellaan, että omaiset ja läheiset ovat mieluummin yhteydessä puhelimitse kotihoidon asiakkaaseen kuin vierailuina.

Perhetyön ja lastensuojelun osalta kotikäyntejä rajoitetaan vain aivan välttämättömiin käynteihin.

Terveyskeskuksessa järjestetään vain kiireelliset vastaanotot. Tämä koskee myös hammashoitoa, josta ei toistaiseksi voi varata kiireettömiä hoitoaikoja.

Hammashoitoon etukäteen varatut kiireettömät ajat tulee peruuttaa paitsi flunssaoireiden vuoksi myös siinä tapauksessa, jos on ollut tekemissä koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa tai jos on palannut ulkomailta edeltävän 14 vuorokauden aikana.

Yli 70-vuotiaita, riskiryhmään kuuluvia tai pitkäaikaissairaita kehotetaan ottamaan yhteyttä hammashoitolan ajanvaraukseen 02 8501 8304.

Kaikkien hammashuollon asiakkaiden on syytä varautua aikojen peruuntumiseen tai muutoksiin jopa saman päivän aikana.

Kaukolankodissa, Koivukodossa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla alkoi torstaina 12.3. asetettu 14 päivän vierailukielto.

Sivistystoimi ja vapaa-aika

Viikonloppuna kaupunki päätti sulkea uimahallin, liikuntahallin ja -salit.

Kirjasto pidetään auki, mutta kaikki yleisötilaisuudet on peruttu.

Palke 7 ja vanhusten päivätoiminta on toistaiseksi suljettu.

Päiväkotilasten vanhemmille on lähetetty tiedote, että lapset voivat jäädä kotiin. Kotona olevien vanhempien lapsille ei tarjota päivähoitoa.

Myös oppilaiden huoltajat voivat harkita oppilaan pitämistä kotona, jos lähipiirissä on riskirymiin kuuluvia henkilöitä.

Kaupungin järjestämä ryhmille suunnattu harrastetoiminta keskeytetään.

Lisäksi riskiryhmien vapaa-ajantoiminnan osalta kapunki peruuttaa tilaisuudet kahdeksi viikoksi.

Muut

Laitilassa varaudutaan selvittämään korvaavia tiloja, mikäli sairastuneiden määrä kaupungissa kasvaa.

Kaupungintalon ovet ovat auki, ja asiointipiste Avitus on toistaiseksi auki normaalisti.

Yhdistyksiä pyydetään arvioimaan omaa toimintaansa ja sen mahdollista vaikutusta viruksen leviämiselle.

Kaupunki peruuttaa kaikki kaupungin toimesta järjestettävät julkiset isommat tilaisuudet.

Ulkomaisten ryhmien vierailut peruutetaan toistaiseksi.

Laitilan terveyskeskuksen sivuilla www.laitila.fi/palvelut/terveyskeskus on ajantasaista tietoa koronavirukseen liittyen sekä tarkemmat ohjeet, miten tulee toimia jos epäilee tartuntaa.

Koronavirustartunnat Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomessa on todettu kaikkiaan 15 koronavirustartuntaa.

Yksi tartunnan saaneista on sairaalahoidossa. Loput sairastavat kotona.

Sunnuntaina ei todettu uusia tartuntoja.

Kaikkiaan testejä on tähän mennessä tehty 260 kappaletta, joista 5,8 prosenttia on ollut positiivisia.

Tiedot perustuvat 16.3. kello 14 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sivuilla olleisiin tietoihin.