Kausityöntekijät jäivät Ukrainaan Hemmo – Lehtilältä ei riitä ymmärrystä Migrin hidastelulle

0
Mynämäeltä apuun tulleet moldovalainen Veronica Vlasenca (oik.) ja ukrainalainen Violetta Puzanova istuttavat Arabian sulkahirssiä Lehtilän Puutarhalla.

Laitilalainen pitkän linjan yrittäjä, Lehtilän Kauppapuutarhaa yhdessä vaimonsa Sirken kanssa pyörittävä Hemmo Lehtilä uskalsi keskiviikkoaamuna jo hymyillä, mutta vain pari päivää aiemmin tilanne oli täysin toinen. Alkuviikosta Laitilan Sanomien toimitukseen soittanut Lehtilä puhui nimittäin vielä niinkin radikaalista ratkaisusta kuin konkurssista.

Hemmo Lehtilän harmituksen aihe oli Maahanmuuttovirasto eli Migri, jonka hidastelun takia Laitilaan tulossa olleet kausityöntekijät jäivät kotimaahansa Ukrainaan. Tilanteen puolestaan laukaisi yllättäen Mynämäeltä löytynyt apu, mutta palataan siihen myöhemmin.

– Ensimmäisen kerran liki neljäänkymmeneen vuoteen näytti oikeasti siltä, että on pistettävä lappu luukulle. Nyt eletään yhtä alan kiivaimmista sesongeista, mutta milläs teet, kun työntekijät ovat jumissa Ukrainassa, Lehtilä kysyy.

– Tässä vaiheessa joku tietysti jo sanoo, että palkkaisivat suomalaisia, mutta mistäs otat, kun vapaita suomalaisia ei yksinkertaisesti ole tai sitten eivät työt vaan kiinnosta, jatkaa Lehtilä.

Kukkien ja kasvihuonekurkkujen kasvattamiseen erikoistunut Lehtilän Kauppapuutarha on turvautunut ulkomaisten kausityöntekijöiden apuun jo toistakymmentä vuotta. Siihen nähden on yllättävää, että ensimmäiset ongelmat valtiovallan taholta kohdattiin vasta nyt.

– Haimme viime marraskuun ensimmäisenä päivänä Migriltä pitkäaikaisia työlupia maaliskuun ensimmäinen päivä alkavaksi suunnitellulle jaksolle, mutta lupa saatiin vasta yhdeksäs maaliskuuta. Siinä vaiheessa Kiovasta ei päässyt enää koronan takia lentämään mihinkään, eikä autollakaan olisi päässyt läpi Baltian maiden rajoista. Nyt Ukrainassa on viisi sälliä odottamassa, että tilanne normalisoituisi, Hemmo Lehtilä manaa.

– Miten ihmeessä Migriltä voi mennä aiemminkin Suomessa töissä olleiden ihmisten työlupien kanssa yli neljä kuukautta, kun kaikki paperit ovat muuten kunnossa passeja ja Ely-keskuksen puoltavaa lausuntoa myöten. Asiat ovat harvinaisen selvät, mutta leimaa ei jostain syystä voida lyödä papereihin. Eikö Helsingissä tosiaankaan ymmärretä, että maaseudulla yksikin ylimääräinen viikko voi aiheuttaa katastrofin, hän ihmettelee.

– Entistäkin erikoisemmaksi tilanteen tekee se, että vuokratyövoimafirman kautta muualle Laitilaan tulleiden ukrainalaisten paperit saatiin kuntoon kolmessa kuukaudessa. Kysynpä vain, mihin meidän kohdallamme hukkui yksi kokonainen kuukausi. Hallitus kyllä lupasi, että kausityöntekijöiden asiat käsitellään entistä nopeammin, mutta siinä kävikin päinvastoin, Lehtilä heittää.

Palataan nyt naapurikunnasta löytyneeseen yllättävään apuun. Tässäkin tapauksessa toisen epäonni oli sanan täydessä merkityksessä toisen onni. Mimis-brändin alla toimiva mynämäkeläinen Kotipellon Puutarha joutui lomauttamaan väkeään. Heistä neljä tuli pikahälytyksellä töihin Lehtilän Kauppapuutarhaan.

– Nyt tilanne näyttää vaihteeksi taas hyvältä ja uskoisin, että Ukrainassa jumissa oleva väkikin saadaan tänne viimeistään ensi kuun loppuun mennessä, hän huokaa.

Kausityöntekijöiden tilanteeseen on puuttunut myös Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto, joka vaatii valtiolta lupien nopeutettua käsittelyä. MTK:n mukaan maa- ja puutarhatalouden vuosittainen tarve on jopa 15 000 ulkomailta tulevalle työntekijälle.

– Tarvitsemme keinoja, joilla epidemian salliessa ulkomainen työvoima saadaan nopeasti Suomeen. Tämä on välttämätöntä kotimaisten elintarvikkeiden saatavuuden turvaamiseksi myös poikkeustilanteessa, sanotaan MTK:n vetoomuksessa.

– Kausityöluvan käsittely kestää kuitenkin pitkään ja normaalistikaan työntekijöitä ei pahimmillaan saada tiloille ajoissa satokauden valmistelutöihin ja tilakohtaiset menetykset saattavat olla kohtalokkaita. Kausityölupien myöntäminen pikaisessa aikataulussa, huomioiden töiden aikaistuminen ja lyhyt ennakoitavuus, on elintärkeää, MTK:n viesti jatkuu.

MTK vaatii, että koronaepidemiasta huolimatta kausityöluvat käsitellään nopeasti, jotta tautitilanteen niin salliessa työntekijät saadaan nopeasti maahan. Järjestön mukaan kausityöluvat tulee aiempina vuosina Suomessa olleille myöntää tuloilmoituksen perusteella ja ne voidaan käsitellä jatkolupina. Uusille tulijoille luvat tulee puolestaan myöntää korkeintaan viikon käsittelyajalla ja kevennetyillä edellytyksillä. Samalla tulee luopua saatavuusharkinnasta.

– Kausityövoiman saatavuutta turvaavat esitykset varmistavat kotimaisten elintarvikkeiden saatavuuden ja maaseudun yritysten selviämisen kriisin yli. Yritysten kaatumisella ja huoltovarmuusongelmilla olisi pitkäkestoisia vaikutuksia, MTK muistuttaa.

Juttua korjattu 20.3. kello 14.35: Jutussa kerrottiin aluksi virheellisesti, että mynämäkeläinen Kotipellon Puutarha olisi lyönyt lapun luukulle. Todellisuudessa osa yrityksen työntekijöistä on lomautettu, mutta yritys jatkaa toimintaansa panostaen vähittäiskauppamyyntiin.