Käytännönläheinen suunnittelija arvostaa klassisuutta ja symmetriaa

0
Arvosella on kokemusta myös rakentamisesta. Aikoinaan hän oli rakentamassa muun muassa torin esiintymislavaa.

Pirkko Varjo

Kun uusikaupunkilainen rakennusarkkitehti Marko Arvonen käy Laitilassa, hän katsoo rakennuksia tavallista tarkemmin. Monet julkiset rakennukset, yritystilat tai yksityisten omistuksessa olevat talot ovat hänen suunnittelemiaan joko kokonaan tai osittain.

Arvosen suunnittelutyötä on muun muassa Kustaa Hiekan lukutuvassa, uimahallissa, terveyskeskuksessa, Kaukolankodissa, Laserkeskuksessa ja urheilukentällä. Parhaillaan työn alla on Keulan rakennuksen suunnittelu uudeksi seurakuntataloksi.

– Suunnitelmien pitäisi olla valmiina parin viikon päästä. Se, tuleeko tilasta uusi seurakuntatalo, on tietysti vielä epävarmaa, mutta suunnitelmat on kuitenkin tehtävä, Arvonen sanoo.

Arvonen valmistui rakennusarkkitehdiksi 1998 ja perusti oman suunnittelutoimiston 2004. Siteet Laitilaan syntyivät, kun vastavalmistunut rakennusarkkitehti sai töitä täkäläisestä suunnittelutoimistosta.

– Laitila on koko työurani ajan ollut tärkeä työnantaja. Täällä on ollut myös hyvä toimia. Yhteistyö virkamiesten kanssa on sujuvaa, ja byrokratiaa on vähän.

Keulan suunnitelmien valmistuttua Arvonen käy käsiksi Laitilan Pyhän Mikaelin kirkon ja Laessaaren kappelin saneeraussunnitteluun. Kirkon lämmitysjärjestelmä uusitaan, ja sinne tullaan näillä näkymin asentamaan lattialämmitys. Lattiaa ei kuitenkaan tarvitse purkaa kokonaan.

– Viime korjauksen yhteydessä lattia on avattu ja sinne on valettu betonilaatta, jonka päällä on nyt laattalattia. Tulevan saneerauksen yhteydessä tullaan jonkin verran korjaamaan lattian korkeuseroja. Kirkon yhteyteen on toivottu myös wc-tiloja, mutta niitä ei tule itse kirkkorakennukseen. Wc voi mahdollisesti tulla kellotapuliin. Myös kirkon salaojat uusitaan. Laessaaren kappelissa korjataan kosteusvaurioita. Kappelin laajennuksestakin on ollut puhetta, mutta mitään päätöksiä asiasta ei ole tehty.

Kirkon korjausta varten Arvonen on selvittänyt kirkon rakennushistoriaa. Kirjallinen selvitys on peräti sata sivua pitkä.

– Laitilassa on hienosti säilytetty kirkon rakennusvaiheita ja myös kuvia on paljon tallessa.

Kirkollisten töiden rinnalla Arvonen suunnittelee Ihoden uutta päiväkotia. Hän suunnitteli myös palaneen Satakielen päiväkodin korjauksen, joka ei toteutunut, sekä teki suunnitelmat Ihoden koulun yhteyteen tulevasta päiväkodista, josta siitäkään ei tullut totta. Uusi 30-paikkainen päiväkoti nousee nyt koulun pihalle. Arvonen suunnitteli myös koulun 2014 tehdyn laajennuksen.

Suunnittelijana Arvonen kuvaa itseään käytännönläheiseksi.

– Asiakkaan tarpeet tulevat aina ensimmäisenä. Ei minulla ole mitään omaa puumerkkiä enkä pyri tekemään erikoisuutta erikoisuuden takia. Pitää ymmärtää realiteetit. Rakennustyyleistä pidän itse eniten klassisesta tyylistä, symmetrisistä rakennuksista, mutta asiakkaalle suunnitellaan tietysti sitä, mitä hän haluaa.

Sisäilmaongelmat ovat nykyään yleisiä ja niistä on syytetty myös suunnittelijoita: miksi ei suunnitella terveitä taloja? Arvonen ei kuitenkaan niele näitä syytöksiä mukisematta.

– Yksi syy sisäilmaongelmiin on se, että rakennusten huolto unohdetaan, talonmiehiä ei enää ole. Aikaisemmin talonmiehet huolehtivat koko ajan rakennuksista kuten niistä kuuluisi nytkin huolehtia. Toinen asia on koneellinen ilmastointi. Jos se on väärin säädetty, sitä ei huolleta tai käytetä oikein, ongelmia syntyy. Mielestäni on aina riski, kun vanhaan taloon asennetaan koneellinen ilmastointi.

Arvonen on suunnitellut useita vanhusten hoitokoteja ja hoitokotien saneerauksia. Työ innosti niin paljon, että suunnittelija osti 2009 vanhan kaupparakennuksen Kalannin keskustasta ja suunnitteli ja saneerasi sen hoitokotikäyttöön. 16-paikkainen hoitokoti on toiminut yrittäjävetoisesti ja etsii parhaillaan uutta yrittäjää entisen muutettua suurempiin tiloihin.

Vapaa-aikoinaan Arvonen viettää paljon aikaa koripallokentällä. Perheen kolme lasta pelaavat ja isä valmentaa. Pelikauden ulkopuolella perhe suuntaa Laitilaan, Mustajärvellä olevalle mökille.

– Siellä on iso tontti. Tykkään puutarhatöistä ja niitä riittää sekä kotipihalla että mökillä.