Täst kulmast: Kiitollisuuden aiheita

0

Koronavirus synkistää mielialoja, mutta onneksi tämänkin kriisin keskellä on positiivisia asioita.

Taudin leviäminen, yhä useamman sairastuminen, pienten ja suurten yritysten lomautukset ja irtisanomiset ja liikkeiden sulkemiset ovat murheellisia, mutta vaikeissakin oloissa on kyettävä katsomaan eteenpäin. Elämä jatkuu.

Suomalaiset ja miljoonat muut maailmassa viettävät nyt aikaa läheistensä parissa enemmän kuin aikoihin.

Karanteenit, harrastusryhmien sulkemiset ja suositukset sosiaalisen elämän rajoittamisesta saattavat harmittaa, mutta toisaalta: jos on koti, katto pään päällä ja jääkaapissa ruokaa, elämässä asiat ovat melko hyvin.

Tämän lehden teemasivuilla nuoret kertovat omista lempipaikoista kotonaan (sivu 20). Kaikenikäiset osaavat nyt arvostaa arjen pieniä asioita.

Ei ole rangaistus eikä kenellekään kuolemaksi, jos nyt pakon edessä joudumme vetäytymään omiin oloihimme. Ei ole huono asia havahtua pohtimaan, että monet asiat elämässämme eivät ole itsestään selviä.

Yksin asuville tilanne on pidemmän päälle erityisen kurja, mutta jos on terve eikä kuulu riskiryhmään, kontaktit läheisiin ja ulkoilu eivät ole kiellettyjä.

Onni on sekin, että asumme harvaan asutussa maassa. Täällä on tilaa ja vapautta liikkua toisin kuin metropolien ruuhkissa.

Elämme hyvinvointivaltiossa, jossa terveydenhuollon palvelut ovat kaikkien saatavilla. Ne ovat nyt äärimmäisen kovassa testissä, mutta siitäkin varmasti selvitään, jos ihmiset muistavat noudattaa viranomaisten ohjeita.

Korona on muuttanut monen suunnitelmia, niin myös meidän perheemme.

Olimme menossa maaliskuun lopussa tapaamaan Amerikkaan siellä opiskelevaa poikaamme. Olen kiitollinen, että poika saatiin maailmalta koti-Suomeen maanantaina. Digiaikana hän voi jatkaa opiskelua ja seurata luentoja kotoaan netin välityksellä.

Digiaika on kriisissä sekä pelastus että kirous.

Sosiaalisen median välityksellä on levinnyt valeuutisia, mutta toisaalta median ja kaupunkien verkkosivut mahdollistavat ajantasaisen kriisitiedotuksen. Laitilan Sanomien verkkosivujen koronaa koskevat jutut ovat vapaasti luettavissa ja myös painetun lehden merkitys asiallisen tiedon välittäjänä on nyt tärkeä.

Meillä suomalaisilla on upea luonto, joka tarjoaa vastapainoa massiiviselle koronainformaatiolle. Television ja radion voi sulkea, ja jos korona alkaa ahdistaa, tilannetta ei tarvitse seurata hetki hetkeltä. Sen sijaan voi alkaa seurata vaikka kevään etenemistä.

Pitkältä marraskuulta tuntuvan talven jälkeen lisääntyvä valo antaa voimaa jaksaa nämäkin ankeat ajat.

Laitilan Sanomissa on jo vuosien perinne kevään etenemisen seuraamisesta. Ensimmäisiä leskenlehtiä, sinivuokkoja ja mustarastaita on jo havaittu. Kuvia ja havaintoja voi lähettää osoitteeseen toimitus@laitilansanomat.fi.

Tänään on vuodenkierrossa taitekohta, kevätpäiväntasaus.

Voimia kaikille ja toivotaan, että taitekohta on mahdollisimman lähellä ja käänne kohti valoa alkaa mahdollisimman pian myös pandemian kohdalla.

Kirjoittaja on

Laitilan Sanomien päätoimittaja.