Koronarajoituksiin tiukennuksia – ravintolat, kahvilat ja baarit kiinni

0
Ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat on tarkoitus sulkea asiakkailta mahdollisimman pian. Ruokaa voi kuitenkin jatkossakin noutaa mukaan tai tilata kotiin.

Uusina toimina on ravintoloiden, kahviloiden, yökerhojen ja baarien sulkeminen. Rajoitus sallii kuitenkin ruuan ulosmyynnin eli asiakkaat voivat noutaa ruoka-annoksia tai tilata niitä kotiinkuljetuksena. Lisäksi työpaikka- ja opiskelijaruokaloiden toiminta sallitaan.

Väliaikainen rajoitus tulee voimaan mahdollisimman pian ja on voimassa näillä näkymin toukokuun loppuun saakka.

Tiukentuneen rajoituksen syynä on se, että koronavirus tarttuu lähikontaktissa, ja ihmiset ovat edelleen sankoin joukoin kokoontuneet ravintoloihin, kahviloihin ja baareihin sekä vastaaviin tiloihin viettämään aikaa.

Suomessa on kielletty koronavirusepidemian vuoksi yli kymmenen hengen kokoontumiset. Suositusten mukaan ihmisten toivotaan kuitenkin pidättäytyvän fyysisestä kanssakäymisestä lähes kokonaan muiden kuin samassa taloudessa asuvien ihmisten kanssa.

Edelleen sallittuja ovat esimerkiksi kunnalliseen päätöksentekoon liittyvät kokoontumiset sekä yhdistysten kokoukset.

Koronavirus leviää tämänhetkisten tietojen mukaan pääosin pisaratartuntana, jonka vuoksi ihmisten välistä fyysistä kanssakäymistä pyritään rajoittamaan voimakkaasti. Samasta syystä ihmisiä ohjeistetaan pitämään 1–2 metrin etäisyys tosiinsa esimerkiksi kaupassa asioidessaan tai ulkona kohdatessaan.

Suomessa valmistellaan myös Uudenmaan maakunnan eristämistä muusta maasta 27.3. alkaen. Liikkumista koskevat rajoitukset ovat voimassa 19.4. saakka.

Helsingin Sanomien kokoamien tietojen mukaan torstaina 26.3. puolilta päivin Suomessa oli kaikkiaan 915 varmennettua koronatartuntaa ja niistä yli puolet, 596, pystyttiin sijoittamaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelle. Koronatilanne vaihtelee paljon eri puolilla Suomea, esimerkiksi Kainuun sairaanhoitopiirissä ei ole tiettävästi vielä yhtään varmennettua korontapausta. Uusien liikkumisrajoitusten tarkoituksena onkin estää tai hidastaa epidemian leviäminen Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Rajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella eivätkä muiden maakuntien asukkaat voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata asuinpaikkakunnalleen. Maakuntarajan ylitys on kuitenkin sallittu tietyin poikkeuksin, esimerkiksi elinkeinon harjoittamiseksi.

Lisäksi valtioneuvosto on antanut asetuksen, jonka mukaan töihin voidaan kutsua sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon alalla toimivia henkilöitä, jotka ovat saaneet alan koulutusta. Työvelvollisuus koskee täysi-ikäisiä, mutta alle 68-vuotiaita.

Asetus tuli voimaan torstaina 26.3. ja se on voimassa 13.4. asti.

Suomen koronatilanne

 

THL:n mukaan keskiviikkona:

880 varmennettua koronavirustartuntaa

82 sairaanhoidossa

22 tehohoidossa

3 kuollutta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Turun yliopiston yhdessä tekemän ennusteen mukaan reilut 11 000 suomalaista tulee tarvitsemaan koronaepidemian vuoksi sairaalahoitoa ja heistä 3 600 tehohoitoa. Kyseessä on tämän hetken ennuste.