Koronavirukselle altistuneita ei enää selvitellä – Laitilan terveyskeskuksen ylilääkäri: Riskiryhmien luona vierailuja tulee välttää

0
Arkistokuva

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan Varsinais-Suomessa on kaikkiaan todettu seitsemän tartuntaa, joista neljä on Tirolin alueella matkailleita miehiä ja kolme muuta potilasta ovat naisia, jotka ovat saaneet tartunnan epidemia-alueelta Suomeen saapuneelta henkilöltä, jonka tartunta ei ollut vierailuaikaan tiedossa. Kaksi naisista on työikäisiä ja yksi on eläkeläinen. Näiden seitsemän joukossa ovat myös laitilalaiset, joilla on todettu koronavirus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi THL:n tiedotustilaisuudessa, että Suomessa ollaan nyt hyvin lähellä epidemiakynnystä.

– Nyt tuli juuri uusi tieto, että altistuneita ei enää selvitellä, koska virus etenee niin vauhdilla. Nyt hoidetaan potilaat, riskiryhmissä tarvittaessa testataan ja lisätään resursseja tarvittaessa akuuttivastaanottoon, Laitilan terveyskeskuksen ylilääkäri Irene Päärni kertoo.

Koivukodossa ja Kaukolankodissa sekä terveyskeskuksen vuodeosastolle on julistettu vierailukielto riskiryhmässä olevien ikäihmisten suojelemiseksi.

– Nyt on tärkeää, että kaikki ihmiset huolehtivat hyvästä hygieniasta ja välttelevät vierailuja riskiryhmiin, kuten vanhusten, raskaana olevien tai pienten lasten luokse.

Taudin nopea leviäminen vaikuttaa myös terveyskeskuksen toimintaa, jossa ei Päärnin mukaan voida tällä hetkellä tarjota kiireettömiä aikoja.

– Hoidamme tällä hetkellä vain akuutit asiat ja kiireettömät hoidetaan sitten, kun tilanne rauhoittuu. Nyt toivotaan, että henkilökunta pysyy terveenä.

THL:n mukaan on mahdollista, että koronavirustartunnat muuttuvat epidemiaksi jo viikonlopun aikana. THL linjaa, että päätavoite on edelleen epidemian hidastaminen. THL:n pääjohtaja Mika Salmisen mukaan olisi tärkeää, että ihmiset hakeutuisivat hoitoon vasta kun oireet sitä vaativat, jotta terveydenhuolto ei ylikuormittuisi.

– Tauti on valtaosalla hyvin lievä ja se pitää sairastaa kotona. Ei pidä hakeutua suoraan terveyskeskukseen, eikä soittaa heti, koska tämä tukkii järjestelmän. Jos tulee vaikeampia oireita, täytyy tietenkin hakeutua hoitoon, Salminen kertoo.