
– Kyllä se näkyy. Yritykset siirtyvät entistä enemmän etätyöskentelyyn, ja kotiin perustetaan konttoreita. Samalla oppilaat jäivät kotiin opiskelemaan. Ihan selvä piikki näkyy tietokoneiden, puhelimien, tablettien ja matkapuhelinliittymien myynnissä, yrittäjä Petri Iiskala kertoo.
Iiskalan mukaan niin sanottu lattialiikenne on hiljentymässä, mutta tuotteita tilataan verkkokaupan kautta tai puhelimitse.
– Moni tilaa tuotteet verkosta ja ottaa noudon Laitilan tai Uudenkaupungin myymälästä tai tilaa kuljetuksen kotiin, Iiskala selvittää valtakunnallisen verkkokaupan näkymistä paikallisessa liikkeessä.
Iiskalan mukaan tavaraa riittää, vaikka myynti on joidenkin tuotteiden saatavuutta vähentänyt.
– Koronan ei pitäisi tavaraliikenteeseen vaikuttaa, mutta kyllä voi viivästyksenä näkyä, jos rekkaliikenne joutuu vähän enemmän rajoilla odottamaan.
Iiskala arvioi, että myyntipiikkiä seuraa rauhallisempi jakso.
– Kyllä tähän varaudutaan koko ajan. Tämä piikki kestää tämän ja ehkä vielä ensi viikon. Sitä ei kuitenkaan tiedä, kuin pitkä tämä erityisaika on.
Kalannissa asuva Euronicsin myyjä Petteri Saarinen työskentelee välillä Laitilan liikkeessä, mutta pääosin Uudessakaupungissa. Uudenkaupungin myymälässä liikkuvat samat artikkelit kuin Laitilassa.
– Yksi perheenäiti kiteytti tilanteen hyvin. Heillä on kolme lasta ja yksi tietokone. Nyt kun lapset jäävät kotiin, eivät kaikki pysty opiskelemaan yhdellä koneella.
Saarisen mukaan eniten myydään kannettavia tietokoneita. Jo ennen koronaa 97 prosenttia myytävistä tietokoneista oli kannettavia.
– Myös mokkulia ja mokkulaliittymiä menee paljon.
Omassa kodissaan Saarinen huomasi jo keskiviikkoaamuna, että mobiilikaistan nettiyhteydet ovat hidastuneet kolmasosaan normaalista, kun käyttäjiä on paljon samaan aikaan.
– Ne ovat onnellisessa asemassa, joilla on kiinteät yhteydet.
Saarisen mukaan nyt tullaan huomaamaan valokuituyhteyksien ylivoimaisuus.
– Kiinteiden yhteyksien ylivoimaisuus valtti on se, että jokaisella on oma yhteytensä. Naapurin käyttö ei vaikuta sinun nopeuteesi, hän selittää.
Petteri Saarinen näkee koronaviruksen vauhdittamassa digiloikassa etujakin. Nyt otetaan käyttöön uusia palveluja verkon kautta.
– Vaikka todella ikävästä asiasta puhutaankin, on sillä hyviäkin puolia. Esimerkiksi Uudenkaupungin seurakunta kehittää suoratoistopalveluita jumalanpalveluksiin. Nyt tulee määrättyjä palveluja lisää, joita toivottavasti osataan hyödyntää jatkossakin.
Saarinen on huomannut koronan muuttaneen asiakkaiden käyttäytymistä.
– Ihmiset tulevat liikkeeseen, kertovat asiansa ja sitten tehdään kaupat. He eivät halua jäädä vertailemaan ja kyselemään eli sillä tavalla kanssakäymistä vältellään. Pelkohysteriaa ei ole meillä näkynyt. Ne ihmiset eivät lähde ovesta ulos, joilla hysteria on.
Laitilan Puhelimen asiakkaiden dataliikenne päivällä on kasvanut kolmanneksella – ”Olemme varautuneet hyvin”
Laitilan Puhelimessa koronakriisiin suhtaudutaan rauhallisesti.
– Varauduttu ollaan niin hyvin kuin olemme uhkakuvat osanneet tunnistaa, data-asiantuntija Sami Ala-Olla toteaa.
Yrityksessä varautuminen on näkynyt enemmän kuin korona.
– Joku aika sitten hankimme lisää laitteita varastoon eli jos tulee laiterikkoja, niin ei lopu rauta kesken, hän kertoo.
Ala-Ollan mukaan Laitilan Puhelimen asiakkaiden päivän dataliikenne on kasvanut kolmanneksella. Illassa eroa aiempaan ei ole.
– Se on tätä etätyötä tai opiskelua, joka näkyy meidän liikenteessä.
Laitilan Puhelin on panostanut viime vuosina erityisesti valokaapeliverkkoon.
– Kapasiteetti kiinteissä yhteyksissä ei lopu, Ala-Olla vakuuttaa.
Laitilan Puhelimen henkilökunnasta osa on lomilla ja osa etätöissä, jotta kaikki eivät ole samaan aikaan kipeänä, jos virus iskee tosissaan.
– Me ollaan eletty sähköistä aikaa jo pitkään. Etätyöt ja -neuvottelut ovat arkipäivää. Aika vähän matkoilla ollaan, mikä on säästänyt aikaa paljon.
Data-asiantuntija seuraa nyt tapahtuvaa digiloikkaa mielenkiinnolla.
– Jos tämä olisi tapahtunut kymmenen vuotta sitten, olisivat ratkaisut olleet hyvin erilaisia.