Koulutielle tulossa pienkerrostalo

0
Aaro Astilan takana olevan vanhan rakennuksen tilalle suunnitellaan 11 asunnon pienkerrostaloa. Hanke on ennakkomarkkinoinnissa ja valmista saattaa olla parin vuoden kuluttua.

Arto Kanerva

Aaro Astilalla on pitkän uransa aikana ollut rakennuskohteita yli 50 ja taas on yksi suunnitteilla, tällä kertaa keskustaan, Koulutien alkupäähän. Alustavia suunnitelmia on tehty hiljalleen jo neljä vuotta, sillä Museovirasto oli tarkka ulkoseinien materiaaleista, ikkunoiden sijoittelusta ja rakennuksen harjakorkeudesta.

Paikalla harkoista rakennettava pienkerrostalo on Astilan mukaan turvallinen, terveellinen, ääntä eristävä ja lahoamaton. Hän kertoo itsekin ajatelleensa tähän taloon muuttamista, mutta tuli sitten koiransa takia siihen tulokseen, että omakotitalo tässä tilanteessa parempi vaihtoehto.

Rakennukseen on tulossa 11 asuntoa ja hissi kulkee kellarista kattohuoneistoon. Kattohuoneiston ostaja voi vielä valita, mille puolelle rakennusta haluaa parvekkeen.

– Sisustusmateriaalit ja asuntojen pohjaratkaisut ovat ostajien valittavissa ja muokattavissa, sillä yksityiskohtaiset suunnitelmat tehdään sisätilojen osalta vasta, kun lopullinen päätös rakentamisesta on tehty. Työ alkaa, kun talon huoneistoalasta on varattuna 60 prosenttia ja siitä puuttuu vielä hiukan. Suunnitteluun menee vielä puolisen vuotta ja voi kulua pari vuotta, ennen kuin rakennus valmistuu.

Tällaisessa kohteessa, joka myydään asukkaille jo rakennusvaiheen aikana, pitää olla rakentamissuojasopimus, jonka ansiosta ostajalla on asuntokauppalain edellyttämä suoja. Tällaiseen RS-sopimukseen kuuluu myyjän hankittavaksi tuleva vakuutus, joka on Astilan mukaan kallis, mutta ilman sitä ei tällaista asuntokauppaa voi tehdä.