Koveronummelle avataan keväällä betonitehdas– Ruskon Betoni Etelä on ollut tyytyväinen kaupungin ja laitilalaisten vastaanottoon

0
Ruskon Betoni Etelä Oy:n valmisbetonin tuotannosta vastaava liiketoimintajohtaja Hannu Mattilan ja Ruskon Betoni Etelän toimitusjohtaja Arto Pesosen mukaan Laitilan tontille nouseva betonitehdas on toiminnassa toukokuussa, jolloin siellä vietetään myös avoimien ovien päiviä.

Koveronummella sijaitsevalla teollisuustontilla rakennetaan perustuksia tehtaalle, joka on jo täydessä toiminnassa Helsingissä.

– Tähän siirretään tehdas, jolla on käytännössä tehty Helsingin uusi Triplan kauppakeskus. Se on ollut siellä projektitehtaana. Kapasiteetiltaan kyseessä on suuri tehdas, joka on ollut käytössä neljä vuotta, Ruskon Betoni Etelä Oy:n valmisbetonin tuotannosta vastaava liiketoimintajohtaja Hannu Mattila kertoo.

Parhaillaan tehdas palvelee Pasilan rakentamista, mutta kunhan sinne saadaan uusi tehdas palvelemaan Helsingin tarpeita, kyseinen tehdas muuttaa Laitilaan.

Kokonaisen tehtaan siirtäminen Helsingin keskustasta Laitilaan onnistuu, koska kyseessä on moduulirakenteinen yksikkö.

– Laskimme, että sieltä tulee kymmenkunta täysperävaunuautoa, Mattila kertoo.

– Laitila on tehtaan loppusijoituspaikka. Tämä on oma tontti ja tähän se jää pysyvästi, Ruskon Betoni Etelän toimitusjohtaja Arto Pesonen lisää.

Tehdas siirretään Laitilaan kevään aikana. Mattilan ja Pesosen mukaan tehdas saadaan pian toimintaan, kunhan perustukset ovat valmiina. He arvelevat, että kaikkiaan menee noin 2–3 viikkoa siitä, kun tehdas saadaan siirrettyä siihen, että tehtaan toiminta alkaa.

Laitilan betoniasema työllistää suoraan aluksi yhden henkilön. Turun betoniasemalla on töissä kolme ihmistä. Betoniasema on pitkälle automatisoitu, joten työvoimaa tarvitaan rajoitetusti.

– Riippuu paljon asiakkaista, kuinka paljon tänne tarvitaan työntekijöitä.

Välillisesti tehdas työllistää kuitenkin laajempaa joukkoa esimerkiksi kuljetusalalla, koska materiaalin ja valmiin betonin kuljettamiseen tarvitaan väkeä.

Laitilan tehdas on Ruskon Betoni Etelän toinen betoniasema Turun seudulla. Kaikkiaan yhtiöllä on tällä hetkellä kaksitoista tehdasta ja Laitilaan tuleva on kolmastoista.

Alunperin oli ajatus, että toinenkin Turun seudun tehdas sijoittuisi Turkuun, mutta Laitila valikoitui sijoituspaikaksi hyvän sijaintinsa ja vähäisen kilpailun vuoksi.

– Aivan mahtavaa toimia pitkästä aikaa paikkakunnalla, jossa tuntee olevansa tervetullut ja jossa kaivataan yrittäjiä, Mattila sanoo.

– On kaupunkeja, joissa joutuu enemmän tai vähemmän tekemään töitä, jotta sinne pääsee, Pesonen lisää.

Mattila kertoo olleensa mukana perustamassa useita tehtaita, mutta Laitilassa kiinnostuksen määrä on yllättänyt hänet.

– Ensimmäistä kertaa ikinä yhteydenottojen määrä on ollut moninkertainen verrattuna muihin paikkakuntiin. Niin alihankintaan kuin asiakkuuksiinkin liittyen on oltu jo yhteydessä, vaikka ei ole vielä pitkälle päästykään, Mattila sanoo.

– Yhteydenottoja on tullut paljon maatalouteen liittyvistä yrityksistä, hän lisää.

Kapasiteetiltaan Laitilan tehdas vastaa Turussa sijaitsevaa tehdasta. Molemmissa voidaan tuottaa 100 kuutiota betonia tunnissa. Tämä tarkoittaa sitä, että kumpikin tehdas voi yhtä aikaa tehdä kahta isoa valu-urakkaa.

– Jos yhteen siltavaluun tarvitaan 35 kuutiota tunnissa, meillä voi olla kaksi tällaista valua yhtä aikaa, Mattila huomauttaa.

Paitsi kapasiteetiltaan Laitilan tehdas vastaa Turun tehdasta myös tuotteiden monipuolisuudessa.

– Laitilan rakentajille tehtaan tulo on hyvä juttu, Mattila ja Pesonen uskovat.

Yhtä lailla betoniasema palvelee nimittäin yksityisiä rakentajia, kuten omakotirakentajiia, eikä asema Pesosen ja Mattilan mukaan erottele asiakkaitaan koon perusteella.

Ruskon Betoni Etelä on osa Ruskon Betoni -konsernia, jonka juuret ovat Pohjoispohjanmaalla ja Etelä-Lapissa. Omaksi tytäryhtiökseen Ruskon Betoni Etelä irrottautui viime keväänä.

– Etelä-Suomen markkinat ovat niin erilaisia verrattuna pohjoisen markkinoihin, joten ehkä reagoiminen on helpompaa, kun olemme täällä kentällä mukana, Mattila pohtii.

Mattila ja Pesonen kertovat, että tehtaalla vietetään avoimien ovien päiviä, kunhan tehdas on saatu toimintaan.