Laitilan Ykkösapteekki ryhtyi valmistamaan itse käsidesiä – kaikki myytiin heti

0
Laitilan apteekeista käsiedesit ovat loppu, kuten monesta muustakin apteekista ja kaupasta.

Ympäri maailmaa leviävä koronavirus on saanut ihmiset ostamaan selvästi normaalia enemmän käsidesivalmisteita, jotka ovatkin paikoin loppuneet niin kaupoista kuin apteekeista. Tilannetta helpottaakseen monet apteekit ovat alkaneet valmistaa itse etanolipohjaista käsihuuhdetta. Näin toimittiin myös Laitilan Ykkösapteekissa, jossa käsihuuhteen valmistus aloitettiin torstaina.

– Valmistimme torstaina ja perjantaina omassa laboratoriossamme käsihuuhdetta yhteensä noin 30 litraa ja kaikki myytiin samaa tahtia kuin sitä saimme valmistettua, kertoo Ykkösapteekin apteekkari Saara Heininen .

Omasta valmistuksesta oli vain lyhytaikaiseksi helpotukseksi.

– Kysyntä on ollut niin hurjaa, että nyt tukkuliikkeestä on loppu käsihuuhteen valmistamiseen tarvittava alkoholi.

Heininen kertoo, että alkoholia pitäisi tukkuliikkeestä tulla jälleen perjantaina ja siinä tapauksessa Ykkösapteekki ryhtyy valmistamaan silloin käsidesiä uudelleen.

– Ja keskiviikkona saattaa tulla tukkuliikkeestä myös valmista käsidesiä, hän jatkaa.

Laitilan apteekeista käsidesi on loppu.

Apteekkariliiton viime viikolla tekemän selvityksen mukaan noin 70 prosentilla apteekeista on valmius käsidesin valmistukseen ja pakkaamiseen.

– Käsidesiä valmistetaan sotilasapteekin vanhalla reseptillä, ja siihen tulee alkoholia, vettä sekä glyserolia, Laitilan Ykkösapteekin Saara Heininen kertoo.

Hän muistuttaa, että oman käsidesin valmistaminen kertoo omalta osaltaan siitä, miten poikkeuksellisia aikoja nyt eletään.

– Onhan tämä hyvin poikkeuksellista ja kysyntä esimerkiksi käsidesistä on ihan hurjaa.

Vaikka käsihuuhteen kysyntä on koronaepidemian aikana moninkertaistunut, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, että käsidesin käyttöä tärkeämpi keino koronaviruksen torjumisessa on huolellinen käsien pesu vedellä ja saippualla. Mikäli se ei ole mahdollista, kädet voidaan pudistaa desinfioivalla käsihuuhteella.

Kuume- ja särkylääkkeen myyntiä rajoitetaan

Apteekkari Saara Heininen kertoo koronatilanteen saaneen ihmiset tavallista sankemmin joukoin apteekkeihin.

– Kyllä hamstraamistakin on havaittavissa, erityisesti esimerkiksi kuume- ja särkylääkkeitä ostetaan paljon ja jonkin verran kysellään esimerkiksi lääkkeiden riittävyydestä. Mutta Suomessa niin apteekeilla kuin tukkuliikkeillä on suuret varastot, joten lääkkeiden loppuminen ei ole todennäköinen huoli, Heininen rauhoittelee.

Sen sijaan lääkkeiden saatavuudessa voi olla parin päivän viiveitä, koska tukkuliikkeissäkin on kiire.

Heininen kertoo apteekkien saaneen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta ohjeistuksen, jonka mukaan itsehoitoon tarkoitettuja kuume ja särkylääkkeitä pitäisi myydä lähtökohtaisesti jokaiselle asiakkaalla vain yksi paketti.

– Tässä on pelkona juuri se, että osa ihmisistä lähtee hamstraamaan tavallisia kuume- ja särkylääkkeitä aivan hirvittäviä määriä. Toki apteekissa katsotaan, mikä on kunkin asiakkaan ja hänen perheensä tarve, mutta tällaisen ohjeistuksen Fimea on nyt antanut, apteekkari Saara Heininen kertoo.