Laitilassa alkoi katujen putsaus

0
Aleksi Vuorio putsasi kaupungin katuja perjantaina Laitilan keskustassa. Hiekoitussoran poisto kevyen liikeneen väyliltä, kaduilta ja piha-alueilta vie noin 2,5 viikkoa.

Katukuvaan ilmestyvät lakasulakasu-koneet ovat aivan yhtä varma kevään merkki siinä missä ojanpientareiden leskenlehdet tai hennosti vihertävät sireenin silmutkin. Laitilassa odotettu hetki koitti viime viikolla, jolloin aloitettiin teiden, kevyen liikenteen väylien ja piha-alueiden putsaaminen hiekoitussorasta.

– Tätä hommaa pääsee aloittelemaan, kun yöpakkasten riski pienenee, muistutti perjantaina Laitilan keskustassa puhdistustyötä tehnyt Aleksi Vuorio .

Lämpötila vaikuttaa, sillä puhdistamisessa käytetään vettä, joka saattaa viileinä öinä vielä jäätyä ja tehdä tien pinnat liukkaiksi. Soraa ja pölyä ei vain imetä pois, vaan kaikki pinnat myös kastellaan eli käytännössä pestään.

– Aloittelimme pudistusurakkaa kevyen liikenteen väyliltä ja viikonloppuna putsaamme esimerkiksi sellaisia piha- ja parkkialueita, joissa ei ole liikennettä, hän kertoi suunnitelmista.

Laitilassa hän sanoo hiekoitussoraa olevan tänä keväänä leudon talven jäljiltä vähän.

– Mutta kyllä kävelykin kivempaa on, kun sekin vähä on putsattu pois.

Vuoriolle on kertynyt kokemusta keväisistä puhdistusoperaatioista jo noin kolmen vuosikymmenen ajalta.

– Laitilassa puhdistusurakka kestää tavallisesti vajaat kolme viikkoa, hän tietää.

Työtä tehdään kolmella koneella ja työpäivät venyvät pitkiksi.

– Nyt kun on tämä koronatilanne, niin onneksi tätä työtä tehdään ihan yksin. Vähän kuin olisi karanteenissa, hän kuvailee.

Katujen, kevyen liikenteen väylien ja piha-alueiden puhdistus ja pesu jatkunee siis Laitilassa huhtikuun toiselle viikolle.

Kommentti

Miten jokin niin tuiki tavallinen asia kuin lakasulakasu-koneen ilmestyminen katukuvaan voikin tuntua niin lohdulliselta asialta? Koko maailmaa – myös Suomea ja Laitilaa – hyppysissään pitävä koronapandemia on muuttanut ihmisten arkea lukemattomin tavoin ja monista itsestään selvistä asioista onkin tullut kaikkea muuta kuin itsestään selviä: kouluun meno, työpaikan aamupalaveri, ystäväperheen luona kyläily, elokuvissa käynti, ravintolalounas…

Niin, elämä saattaa tuntua olevan juuri nyt Peppi Pitkätossun laulun sanoin vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun.

Lakasulakasu-koneen nostattama pölypilvi ja sen jyhkeä mörinä saivat itseni lähes liikutuksen valtaan: että tämän kaiken epätietoisuuden ja normaalista poikkeavan arjen keskellä on sentään jotakin näin normaalia, tavallista. Miten ihanaa!

Toimittaja Solina Saarikoski