Mellinin mysteerikirjeestä paljastunut muistikirja digitoidaan ja suomennetaan – kuka kirjan lopulta saa lukea, on seuraava arvoitus

0
Muistiinpanokirjan sivuilla on yksityiskohtaisia tietoja pankkiasiakkaiden rahallisesta tilanteesta, yritystoiminnasta, luonnehdintoja heidän elämäntilanteestaan ja -tavoistaan sekä sukulaissuhteistaan. Kuva: Petri Aura, Satakunnan Museon kokoelmat.

Liikemies Rafael Mellinin (1886–1965) säilöön laittama kirje avattiin keskiviikkona Porissa yli 60 vuoden odotuksen jälkeen. Mysteerikirjeestä löytynyt muistikirja digitoidaan, kirjoitetaan puhtaaksi ja käännetään suomeksi. Työstä vastaavat Pori-Seura ja Satakunnan Museo. Tarkemman tutkimuksen jälkeen päätetään, mitä ja miten tietoja voidaan julkaista ja kenen käyttöön tai luettavaksi se voidaan antaa, kertoo Satakunnan Museo.

Kuoresta paljastui keskiviikkona pankkifuusion yhteydessä pelastettu muistikirja, johon pankinjohtajat A.E. Sundqvist ja Tor Grotenfelt ovat tehneet muistiinpanoja erityisesti vuosien 1892–1896 välisenä aikana ja ainakin ennen vuotta 1909.

Muistiinpanot sisältävät hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja pankkiasiakkaiden rahallisesta tilanteesta, yritystoiminnasta, luonnehdintoja heidän elämäntilanteestaan ja -tavoistaan sekä sukulaissuhteistaan. Monesti on myös kommentoitu asiakkaan luottokelpoisuutta.

Rafael Mellin on laittanut muistikirjan talteen 1900-luvun alkupuolella, mutta hän ei ole muistiinpanojen kirjoittaja.

Pankinjohtaja Rafael Mellin (1886-1965) lahjoitti vuonna 1958 Pori-Seuralle sinetöidyn kirjekuoren, jonka ehtona oli, että kuoren saa avata vuonna 2020. Kuori avattiin keskiviikkona 4.3. Kuva: Kaisa Lindewall, Satakunnan Museo.

Pankinjohtaja Rafael Mellin lahjoitti vuonna 1958 Pori-Seuralle sinetöidyn kirjekuoren, jonka ehtona oli, että kuoren saa avata vuonna 2020. Kuoren avasivat Pori-Seuran hallituksen jäsenet emerita maakuntatutkija Sirkka-Liisa Hakala ja murreihminen Elina Wallin keskiviikkona 4.3.2020 Satakunnan Museossa.

Museossa kirjeen avaamista seurasi runsas kaksisataa katsojaa ja suoraa lähetystä Youtuben kautta seurasi tuhatpäinen väki. Myös Laitilan Sanomat näytti verkkosivuillaan suoran lähetyksen kirjeen avaustilaisuudesta.