Miikka rakensi perheelleen kodin lapsuusmaisemiinsa

0
Keltaisessa talossa asuu onnellinen perhe. Ilona, Lukas ja Linnea ovat päässeet isä-Miikan ja äiti-Minnan sylikyytiin.

Asko Tanhuanpää

Miikka ja Minna Roosin iso yhteinen unelma muuttui todeksi vuoden 2018 marraskuussa, kun pariskunta pääsi muuttamaan uuteen omakotitaloonsa Pyhärannan Ihodeen. Siitä hetkestä perhe on ehtinyt lisääntyä yhdellä – nyt viisivuotias Ilona ja kolmen vuoden ikäinen Lukas ovat saaneet kaverikseen pikkusiskon, juuri ensimmäisiä synttäreitään juhlia saaneen Linnean .

– Ei meillä normaalisti tarjota kaikille vieraille kakkua, mutta nyt tilanne on poikkeuksellinen. Linnean ja Ilonan synttäreiltä jäi niin paljon kaikkia herkkuja yli, että Miikka saa viedä niitä vielä töihinkin, naurahtaa Minna Roos kaataessaan kahvia kylään tulleelle toimittajalle.

– Mainos sallittakoon, mutta Keskuspuiston kahvilasta Raumalta löytyy todella upeita gluteenittomia tuotteita. Yhdellä lapsista on keliakia, joten valinta on luonnollinen, hän selvittää.

Miikka Roosille, 31-vuotiaalle lvi-insinöörille ja Uudessakaupungissa toimivan lvi-suunnittelutoimisto

 

Aerplan Oy:n osaomistajalle, muutto Ihodeen oli myös muutto takaisin lapsuusmaisemiin. Hän lähti nimittäin Pyhärannasta pois 13-vuotiaana. Uusi koti löytyi Pyhämaan Kursilasta ja Roosin mukaan se muutto kannatti totisesti tehdä.

– Läheisestä Kammelan kylästä löytyi tyttöystävä, josta tuli sittemmin vaimo, paljastaa Roos kääntäen samalla merkitsevän katseen Minnansa puoleen.

– Opiskelimme yhdessä Porissa, minä tekniikkaa ja Minna terveysalaa. Siellä taisimme piirtää ensimmäiset luonnokset tulevasta talostamme, Roos jatkaa.

– Ihodesta on myös paljon hyviä yhteisiä muistoja, sillä juhlimme kesällä 2014 häitämme Wanhassapaikassa, Minna Roos kertoo.

Pyhärantaan Rooseja eivät vetäneet pelkästään muistot tai isännän lapsuudensiteet, vaan haussa oli yksinkertaisesti rauhallinen paikka jostain Rauman ja Uudenkaupungin väliltä. Valinta kallistui Pyhärannan puoleen pitkälti kunnan teknisen toimen joustamishalun takia.

– Meillä oli mielessämme, millainen talon pitäisi olla ja Pyhäranta oli suunnitelmien kanssa joustava. Halusimme mansardikaton, johon ei yleensä kaavoituksessa suhtauduta suopeasti. Yksi syy oli myös siinä, että täältä löytyi puolen hehtaarin suuruinen iso tontti, Miikka Roos kertoo.

– Halusimme kokea myös rakentamisen riemut, hän hymähtää.

Roosien talon runko on Jetta-Talon valmistama, mutta sisustan he ovat suunnitelleet itse. Suurimman osan käytännön töistä on tehnyt käsistään kätevä Miikka, ainoastaan muutamat erikoisosaamista vaativat vaiheet on jouduttu teettämään ulkopuolisilla ammattilaisilla.

– Yksi tärkeimmistä etapeista koko rakennusprojektissa oli se, kun voimme näyttää lapsille, että tässä ovat nyt teidän ihan omat huoneenne, Miikka Roos muistaa.

– Lopputarkastus pitäisi tehdä ensi kesään mennessä ja siinä vaiheessa pitäisi myös pihan olla aika pitkälti valmis. Sikäli homma on helpottunut kummasti, että nyt ei tarvitse lähteä työmaalle enää pidemmän matkan päästä, miettii Roos.

– Siis minkä kesän, heittää Minna Roos paljonpuhuva pilke silmäkulmassaan kapulaa miehensä suunnitelmiin.

Miikka ja Minna Roos sanovat olevansa harvinaisen tyytyväisiä siihen, että tulivat muuttaneeksi Ihodeen. Lapset nauttivat luonnon läheisyydestä ja koko perheelle on löytynyt lyhyessä ajassa myös paljon uusia hyviä ystäviä.

– Ainoa asia, mihin olemme pettyneitä, on Pyhärannan kunnan päättäjien ja luottamusmiesten nurja suhtautuminen lasten hyvinvointiin. En jaksa yksinkertaisesti ymmärtää, miten päiväkotiasian kanssa on voitu arpoa näin kauan, Minna Roos ihmettelee.

– Tänne muuttoa tehdessämme riemuitsimme uudesta koulusta ja kohta rakennettavasta uudesta päiväkodista, mutta päiväkodin kanssa ei ole päästy ollenkaan eteenpäin, pikemminkin päinvastoin. Ainoat, josta tästä tilanteesta oikeasti kärsivät ovat pienet lapset, hän tiivistää.

Päiväkotiasia on yksi niistä syistä, miksi Minna Roos ei ole vielä palannut työterveyshoitajan virkaansa Uuteenkaupunkiin. Toistaiseksi aika menee kotona lasten ja kotitoimistossaan varsin usein etätöitä tekevän aviomiehen kanssa.

– Ihodessa on paljon lapsia ja muita nuoria äitejä. Tänne on syntynyt verkosto, jossa ihmiset ovat valmiita auttamaan toisiaan, Minna Roos kehuu.