Munax kehitti soijavapaan kananmunan ja luomukelpoisen lannoitteen

0
Fertilex-pelletit voi levittää kylvökoneen avulla.

Kanojen täysmääräiseen ravintoon kuluu tarpeellinen määrä valkuaista, minkä takia kanojen rehuihin lisätään vastuullisesti tuotettua soijaa. Laitilalainen Munax Oy on tuotekehittänyt rehun, jossa soija korvataan kotimaisilla valkuaislähteillä.

– Soijaa viljellään monissa maissa, mutta suurin osa soijasta tuotetaan Brasiliassa, Argentiinassa ja Yhdysvalloissa ja monissa maissa, missä sen viljely aiheuttaa metsäkatoa ja muita ongelmia luonnon monimuotoisuudelle. Tämä on se syy, miksi Munax Oy on lähtenyt tutkimaan toista vaihtoehtoa, Munax tiedottaa

Munaxin toimitusjohtaja Janne Torikan mukaan tuotekehitystä on hyvä viedä eteenpäin, koska teemme yhteistyötä lähellä sijaitsevan Agrox-rehutehtaan kanssa.

– Agroxin vahvuutena on, että se käyttää lähialueen viljelijöiden viljoja, joten kaiken tuotekehityshyödyn lisäksi hiilijalanjälki jää pieneksi. Rehun tekeminen on ammattilaisten osaamista ja laadukkaasta rehusta syntyy eläinten hyvinvointi, Torikka kertoo.

Hänen mukaansa kasvipohjainen ja soijavapaa ravinto kiinnostaa vastuullisesti toimivia ihmisiä.

–Kauppoihin on tulossa oma rasia, jossa on selvästi mainittu, että kanojen ruokinnassa ei ole käytetty soijaa, kertoo Munax Oy markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola .

Munax kehittää myös kananlantaa yhteistyössä Fertilex Oy:n kanssa. Fertilex Oy on Mynämäellä sijaitseva yritys, joka kuivattaa kanojen lantaa hygienisoiduiksi pelleteiksi.

– Fertilexin tapa toimia on Suomen ensimmäinen ja koko prosessi poikkeaa muista lannoitevalmistajista, koska raaka-aine kuivatetaan kanojen itsensä tuottamalla lämmöllä, Munaxista kerrotaan.

Munax kertoo, että märkä lanta muuttuu luomukelpoiseksi pelletiksi, joka vie ravinteet suoraan kasvin juureen, eikä aiheuta valumia vesistöön. Orgaaninen lannoite sitoo hiiltä takaisin maaperään ja vahvistaa humuskerrosta.

– Olemme todella innoissamme tästä hankkeesta. Ympäristö on se, jonka me jätämme lapsillemme ja siitä täytyy pitää hyvää huolta.

Munaxin tavoitteena on parantaa maatalousmaan laatua ja edistää ilmakehän hiilidioksidin sitoutumista maaperään.

– Viljelijöille hyötyjä on monia, mutta yksi tärkeä on vahvistaa orgaanisella lannoitteella tärkeää humuskerrosta. Kotitaloudet saavat tuotteen käyttöönsä kevään aikana. Laittamalla tätä tuotetta kotipuutarhaan pääsee kuluttaja kompensoimaan tuottamaansa hiiltä, jatkaa Torikka.