Pääkirjoitus: Annetaan hyvän kiertää

0

Viestintä on vaikea laji. Se on tullut todistetuksi koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteeseen liittyvän tiedottamisen yhteydessä.

70-vuotiaiden liikkumista rajoittavat määräykset ja suositukset ovat herättäneet tulkintoja. Eniten on kysytty sitä, onko kaupassa käyminen sallittua.

Ohjeena on, että yli 70-vuotiaita kehotetaan pysymään erillään lähikontakteista. Kauppaan voi mennä, jos on pakko eikä apua ruokaostosten tekemiseen saatavilla. Ohje on voimassa 13.4. huhtikuuta asti.

Toimenpide on raju, mutta tehty riskiryhmien suojelemiseksi ja taudin leviämisen estämiseksi. Jos koronan etenemistä saadaan hidastettua, turvataan terveydenhuollon toimintavarmuus poikkeusoloissa.

Kaupunkien ja kuntien mahdollisuudet tarjota korona-apua vaihtelevat. Laitilassa yli 70-vuotiaat voivat soittaa ikäihmisten palvelujen puhelinnumeroon 040 628 1112 arkipäivisin kello 9–15. Sieltä voi kysyä apua muun muassa kauppa-asioiden hoitoon. Tämä on erinomainen asia varsinkin, jos ikäihmisellä ei ole läheisiä, jotka voivat jättää ruokakassin oven taakse.

Monenlaisia hyviä avauksia on toteutettu yhdistyksissä ja yrityksissä. Esimerkiksi Lions Club Laitila on tarjonnut ikäihmisille apua kaupassakäyntiin. Kaupat ovat avanneet riskiryhmiin kuuluville asiakkaille myös erityisaukioloja. Myös verkkokauppa toimii.

Ikäihmisten lisäksi moni yrittäjä elää nyt kovia aikoja. Seutukunnallinen yritysten neuvontaan ja kehittämiseen erikoistunut Ukipolis muistuttaa, että yrittäjien ei tarvitse jäädä huolineen yksin, vaan sinne kannattaa olla yhteydessä.

Eija Eskola-Buri

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi