Pääkirjoitus: Koronan vauhti huimaa

0

Laitilalalaisia hätkähdytti torstai-iltana tieto, että paikkakunnalta on vahvistettu kolme koronavirusta sairastavaa. Oli odotettavaa, että sairastuneita tulee, mutta moni yllättyi ja pelästyikin, kun tauti saavutti Laitilan niin nopeasti.

Perjantaina Laitilan kaupunki, seurakunta, Laitilan Jyske ja monet järjestöt päättivät, että vain välttämättömät tilaisuudet järjestetään. Seurakunnan osalta se tarkoittaa jumalanpalveluksia ja kirkollisia siunauksia.

Laitilassa lukiolaiset opiskelevat etänä. Koko Suomessa ylioppilaskirjoituksia tiivistettiin, jotta ne saataisiin vietyä läpi ennen kuin virus leviää epidemiaksi.Lähes kaikki ei-välttämätön toiminta on nyt tauolla, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan hidastaa ja estää.

Vajaassa viikossa edenneet tapahtumat ja seuraukset tuntuvat yllättäviltä, radikaaleilta ja hämmentäviltä. Moni ihmettelee ääneen, että onko tämä totta.

Koronaviruksen vauhti on huima. Kukaan ei olisi viikko sitten uskonut, että monet Euroopan maat sulkevat rajojaan, matkustus kielletään ja terveydenhuollon rajoja koetellaan.

Hämmästyttävän hyvin Laitila ja koko Suomi on saatu lähes pysähdyksiin. Ihmisten luottamuksesta viranomaisiin kielii se, että viruksen uhka otetaan todesta ja ihmiset toimivat pääsääntöisesti ohjeiden mukaisesti.

Ilahduttavaa on huolenpito hädän keskellä. Esimerkiksi Lion Club Laitila tarjoaa kaupassakäyntiapua ikäihmisille.

Koronakriisi tulee aiheuttamaan monille ihmisille ja yrityksille vaikeuksia. Yt-neuvotteluja on jo aloitettu, vaikka kriisi on vasta aluillaan. Suurinta rysäystä odotellessa kannattaa pitää mielessä, että me selviämme tästä.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi