Pääkirjoitus: Kriisin keskellä

0

Sota on loppu – Moskovassa on solmittu rauha.

Tämä uutinen pysäytti suomalaiset tasan 80 vuotta sitten. Talvisodan päättyminen oli hätkähdyttävä tieto myös kansainvälisessä lehdistössä, jossa oli seurattu pienen Suomen sisukasta taistelua Neuvostoliittoa vastaan.

Tasan 80 vuotta sitten Laitilassa, Pyhärannassa ja kaikissa Suomen kunnissa, taloissa ja torpissa vallitsi huojentunut olo: sotilaat olivat rintamalla puolustaneet maatamme hyytävissä oloissa, jopa 35 asteen ennätyspakkasissa.

Orastavan ilon rinnalla mukana kulki suuri suru: talvisota vei yli 27 000 suomalaisen hengen. Laitilassa kaatui talvisodan aikana (30.11.1940–13.3.1940) 74 sotilasta, Pyhärannassa 16.

Laitilan Sanomien kuolinilmoituksia täynnä olevat etusivut olivat lohduton, mutta realistinen peili siitä, miten kuolema oli läsnä perheiden elämässä.

Sodat eivät ole jättäneet rauhaa ihmiskuntaa, ja globaalissa maailmassa eletään juuri nyt koronaviruksen aiheuttamaa vakavaa kriisiä. Kiinassa virus on eilisen Ylen uutisen mukaan jo siirtymässä historiaan, mutta meillä tilanne on pahenemassa.

Talvisodan menetykset olivat isoja, mutta sen henkinen perintö elää: vaikeistakin asioista selvitään, ja jokaisen pitää kantaa oma vastuunsa vihollista – tässä tapauksessa koronavirusta – vastaan.

Erilaiset huhut liikkuvat nopeasti, ja valheellista tietoa on liikkeellä. On todennäköistä, että tauti leviää myös Vakka-Suomeen, ja se vaikuttaa ihmisten, yritysten ja koulujen arkeen myös täällä. Terveydenhuollon viranomaisten ohjeita kannattaa kuunnella ja seurata nyt erityisen tarkkaan.

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi