Poikkeustila rajoittaa yli 70-vuotiaiden liikkumista– Pyhärannassa kauppa-apua voi pyytää

0
Kaupassakäynti mietityttää monia yli 70-vuotiaita.

Pirkko Varjo

Suomen hallituksen julistaman ja koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia kaikkien yli 70-vuotiaiden pitää välttää kontakteja muihin ihmisiin. Näin yritetään hidastaa viruksen leviämistä ja jopa estää sen tarttuminen.

Koronavirus saattaa aiheuttaa vakavan taudin erityisesti vanhemmassa väestössä ja jos vakavasti sairaita on paljon yhtä aikaa, terveydenhuollolla saattaa olla vaikeuksia selvitä kaikkien hoitamisesta.

Kaikkien yli 70-vuotiaiden tulisi nyt pysyä kotona. Ulkoilla saa, kunhan pitää parin metrin välin muihin ihmisiin. Kauppaan tai apteekkiin saa mennä, jos se on aivan välttämätöntä eikä kukaan muu voi sitä tehdä.

Jos omaiset tai muut vapaaehtoiset eivät voi auttaa kaupassa käymisessä, apua saa kotihoidolta.

– Aiheesta on tullut kyselyjä ja olemme varautuneet siirtämään henkilöstöä sinne, missä sitä eniten tarvitaan, Laitilan sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattila sanoo.

Kotihoidon kauppapalvelu maksaa 7, 40 kerralta. Asiakkaalle avataan kauppaan tili, ja ostokset veloitetaan jälkikäteeen. 

Jos on vaikeuksia selvitä arjesta ja tarvitsee apua esimerkiksi kauppa-asioissa, voi soittaa Laitilan kaupungin ikäihmisten palvelujen puhelinnumeroon 040-6281112 arkisin kello 9–15. Tästä puhelinnumerosta ei anneta terveysneuvontaa. 

Myös seurakunta voi auttaa kauppa-asioissa. Seurakunnan apua voi kysyä numerosta 044 5689204.  Lisäksi myös Lions Club Laitila on luvannut olla tarvittaessa apuna. Yhteyshenkilöinä ovat Jarkko Männistö, 0400 595485 ja Pekka Kuusisto, 040 7443663. 

Laitilan kaupunki on 18.3. lähettänyt kaikille yli 70-vuotiaille tiedotteen poikkeustilan aiheuttamista toimenpiteistä.

Pyhärannassa kauppa-apua voi kysyä kotihoidosta tai seurakunnalta.

– Mikäli poikkeustilan aikana yli 70-vuotias ei kykene hoitamaan esimerkiksi kauppa-asiointia läheisten tai omaisten avulla, hän voi olla yhteyksissä kotihoidon päivystysnumeroon. Kauppapalvelu maksaa 7 euroa kerta. Myös muuta apua kotihoidosta voi kysyä, Pyhärannan palvelu- ja kehityspäällikkö Hanna Piironen kertoo.

Piirosen mukaan kotihoidon rooli asiakkaiden arjessa on tällä hetkellä jopa pienentynyt normaaliin arkeen verrattuna, koska asiakkaat ovat peruneet käyntejä. 

– Osa ei halua kotiinsa ylimääräisiä ihmisiä, ja omaiset ovat ottaneet enemmän koppia asioiden hoidosta.

Pyhärannan kotihoidon päivystysnumero on 044 4941851. Seurakunnan apua voi kysyä diakonissa Tiina Mäkiseltä numerosta 0440 684913.

Yleistä tietoa koronaviruksesta saa THL:n sivuilta www.thl.fi tai valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta 0295 535535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15.