Rehtoreiden vetoomus kasvatti oppikirjamäärärahoja

0
Laitilan koulujen oppikirjahankintoihin korvamerkittyjen eurojen määrää nostettiin selvästi sen jälkeen, kun rehtorit tekivät yhteisen vetoomuksen määrärahojen kasvattamiseksi.

Laitilan perusopetuksen rehtorit ilmaisivat viime keväänä huolensa koulujen kehnon oppikirjatilanteen vuoksi. Rehtoreiden viesti päättäjille oli karu: oppikirjamäärärahat eivät ole riittävät edes välttämättömien kirjojen hankintaan.

Kappelimäen koulun rehtori Annika Mattilan , kaikkien viiden kyläkoulun rehtori Noora Vesterisen sekä Varppeen yläkoulun rehtori Tuomas Kankaanpään vetoomus tuli kuulluksi: tälle vuodelle oppikirjojen hankintaan korvamerkittyä määrärahaa on selvästi nostettu.

Koulujen kokonaisbudjetti ei kuitenkaan ole kasvanut. Sen sijaan oppikirjamäärärahaa on kasvatettu koulujen kalustehankintoihin tarkoitettua määrärahaa leikkaamalla, vahvistaa sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen .

– Oppikirjamäärärahojen kasvattaminen on katettu niin, että koulujen kalustemäärärahoja on supistettu saman verran. Syynä on se, että koulujen kokonaisbudjettia ei voi ylittää, hän perustelee ja viittaa Laitilan kaupungin vuosien 2020–2022 säästöohjelmaan.

Myös sivistystoimenjohtaja piti rehtoreiden viime keväistä vetoomusta oppikirjamäärärahojen kasvattamisesta perusteltuna. Todellisuus kouluissa oli karu: kaikilla oppilailla ei ollut oppikirjoja lainkaan, osalla kierrätettävät oppikirjat olivat luvattoman vanhoja ja hyvin huonokuntoisia. Niukka budjetti oli johtanut siihen, että määrärahat eivät riittäneet edes välttämättömien kirjojen hankintaan.

Rehtoreiden vetoomusta käsitellyt sivistysvaliokunta ehdotti, että vuoden 2020 talousarviokehyksen hyväksyessään kaupunginhallitus korottaisi oppikirjamäärärahoja 12 200 eurolla.

Oppikirjojen hankintaan osoitetun oppilaskohtaisen määrärahan korotus on ollut 10–17 euroa.

Kappelimäen koulussa oppilaskohtainen oppikirjamääräraha kasvoi 78,80 eurosta 90 euroon.

– Tuolla rahalla saamme hankittua oppilaille välttämättömät oppikirjat. Kierrätyskirjoja käytetään edelleen jokaisella vuosiluokalla, jotta oppilaskohtainen raha saadaan riittämään. Kierrätettävät kirjat sopivat hyvin koulun kestävän kehityksen teemaan ja opettavat oppilaille myös yhteisestä omaisuudesta huolehtimista, kertoo Kappelimäen koulun rehtori Annika Mattila .

Kyläkouluilla korotus oli 82 eurosta 92 euroon, ja yläkoulun oppilaskohtaista määrärahaa nostettiin 125 eurosta 142 euroon.

– Olen oikein tyytyväinen määrärahan korottamiseen. Tälle oli selkeä tarve, luonnehtii puolestaan kyläkoulujen rehtori Noora Vesterinen .

Esimerkiksi ekaluokkalaisen kirjat maksavat vuodessa noin 120 euroa. Yläkoulun oppilaiden oppilaskohtaiset oppikirjahankinnat puolestaan ovat noin 140 euroa, pienryhmissä opiskelevilla lähes 190 euroa.

Rehtorit huomauttivat tekemässään vetoomuksessa, että oppikirjojen hankintaan on jouduttu nipistämään rahaa koulun muuhun toimintaan tarkoitetuista varoista. Koska koulujen kokonaisbudjetti on tiukka, koulut olivat joutuneet karsimaan muita hankintojaan.

Nyt oppikirjamäärärahaa korotettiin, mutta koulujen on nipistettävä vastaavasti kalustehankinnoistaan.

Viime vuonna Kappelimäen kouluun hankittiin kalustomäärärahoilla esimerkiksi seisomatyöpiste, muutamia aktiivituoleja jokaiseen luokkaan sekä käytäville erilaisia työskentelypisteitä.

– Tämän vuoden kalustomäärärahan pieneneminen tuo haasteita muun muassa Toimelan vaativan erityisen tuen opetuksen vaatimiin kalustohankintoihin, Kappelimäen koulun rehtori Annika Mattila kertoo.

Myös kyläkoulujen yhteinen rehtori Noora Vesterinen myöntää kalustomäärärahan pienentymisen tuovan haasteita koulujen arkeen.

– Tänä vuonna kyläkouluilla on investointihankkeena innovatiiviset oppimisympäristöt, joten se tuo helpotusta tilanteeseen.

Laitilassa on noin 950 ala- ja yläkoulun oppilasta.