Ringette saapui Laitilaan 40 vuotta sitten

0
Laitilan Jyskeen jääurheilujaoston puheenjohtaja Juha Kiviö, entinen pelaaja ja valmentaja Mia Lainio, Jyskeen ringettevastaava Sirpa Karkkinen ja entinen pelaaja Pia Korsi selailivat vanhaa leikekirjaa. Monet muistot tulvahtivat mieleen.

Ari Anteroinen

Ringeten saapumisesta Laitilaan on 40 vuotta aikaa. Uuden lajin juurtumisesta saadaan kiittää Kari Varjannetta, joka esitteli lajia oppilailleen lukukaudella 1979-80.

– Hän tunsi turkulaisena ringeten Suomeen tuoneen Juuso Wahlstenin , kertoo Pia Korsi , omaa sukua Tala .

Korsin mukaan tytöt ottivat pian uutuuslajin omakseen.

– Meidän ikäluokasta sellaiset 15–20 tyttöä aloitti pelaamisen.

Varsin pian laji tuli myös osaksi Laitilan Jyskeen toimintaa. Rinty-joukkue (ringettetytöt) saavutti jo vuonna 1982 epävirallisen 15-vuotiaiden Suomen mestaruuden Uudessakaupungissa pelatussa turnauksessa.

– Ikäluokka 1967–1968 teki myös matkan Kanadaan keväällä 1984.

Lisää boostia Jyskeen ringette sai, kun valmentajaksi tuli ennen jääkiekkoa valmentanut Erkki Valavuo .

Vain kolme ja puoli vuotta lajin saapumisesta Jyske juhli ykköstilaa 15 joukkueen C-tyttöjen SM-turnauksessa Uudessakaupungissa.

Mia Lohisto , nykyään Lainio , teki tuolloin turnauksessa peräti 18 maalia.

– Meidänkin ikäryhmä pääsi käymään Kanadassa 1987, Lainio muistelee.

Ringetteliitto aloitti SM-sarjan 1987 ja toisella kaudella Jyske pelasi jo finaaleissa. Naantalin VG-62 vei kuitenkin mestaruuden.

Tämän jälkeen vuosien kuluessa on Laitilan jäähalliin ilmestynyt useampikin mestaruusviiri.

Pelien ja mitalien lisäksi 40-vuotisjuhlia järjestävät Korsi, Lainio ja nykyään seuran ringettevastaavana toimiva Sirpa Karkkonen (omaa sukua Hotanen ) muistelevat lämmöllä muita yhteisiä matkoja ja tapahtumia.

– Pidimme yhdessä hauskaa, toteaa Lainio.

Lainio kertoo hyvän esimerkin, kuinka koukussa hän oli ringetteen:

– Odottaessa ensimmäistä lastani pelasin kauden loppuun raskaudesta huolimatta. Ja aloitin taas heti pelit ristiäisten jälkeen ensimmäisessä kotiottelussa. Joukkue tuli pelin jälkeen vielä rääppiäisiin, Mia Lainio naurahtaa.

Tytär aloitti puolestaan ringeten ekaluokkalaisena.

– Minä rupesin sitten valmentajaksi.

Yhteisiä muistoja ja iloisia jälleennäkemisiä on tarjolla laitilalaisen ringeten 40-vuotisjuhlissa FinnLamex- hallissa lauantaina 28.3. Tarjolla on myös juhlaillallinen, musiikkia, palkitsemisia ja kisailuja.

– Toivotaan, että paikalle tulisi koko kaarti. Eli he, jotka ovat vuosien saatossa pelanneet, valmentaneet, huoltaneet, olleet joukkueenjohtajina ja toimitsijoina. Myös kaikki kannustajat ovat tervetulleita. Kaikki he, jotka ovat kokeneet ringeten jotenkin koskettaneen heitä, luettelee Pia Korsi.

Laitilan Jyskeen Sporttisaitti-sivustolta löytyy ringette-sivulta ilmoittautumislinkki. Illalliskortteja on myynnissä myös käteisellä Jump-Sportista.