Sankarihaudalla muisteltiin talvisodan uhreja

0
Otto Doering (vas.) ja Julia Saariniemi puhuivat talvisodan päättymisen muistotilaisuudessa. Risto Seitala (oik.) ja Eero Kaira laskivat seppeleen.

Pirkko Varjo

Talvisodan päättymisestä tuli viime perjantaina kuluneeksi 80 vuotta. Suomen ja Neuvostoliiton välillä 30.11.1939–13.3.1940 käyty sota kesti 105 päivää, ja se vaati Suomelta lähes 26 000 uhria.

Laitilan sankarihaudalla pidetyssä muistotilaisuudessa 9.-luokkalaiset Julia Saariniemi ja Otto Doering kertasivat lyhyesti talvisodan vaiheita, Suomen yksinäistä taistelua ja katkeraa rauhaa, jonka ehtoina 43 000  suomalaista menetti kotinsa.

– Meidän kaikkien pitää ymmärtää, miten suuria uhrauksia silloin tehtiin sen edestä, että meillä on nyt hyvä olla täällä. Kiitos, nuoret sanoivat.

Puheen jälkeen laskettiin seppeleet. Eero Kaira ja Risto Seitala laskivat Laitilan kaupungin, Laitilan seurakunnan ja Laitilan Sotaveteraaniyhdistyksen seppeleen sankarihaudalle. Margareetta Yli-Pentti ja Kari Kesäläinen laskivat Laitilan Karjalaseuran ja Laitilan Sotaveteraaniyhdistyksen seppeleen Karjalaan jääneiden muistomerkille.

Muistotilaisuudessa kuultiin myös Vakka-Suomen kansalaisopiston sota-ajan laulujen opintopiiriä, jota johti Jukka Vehmas . Kuoro ja yleisö lauloivat lopuksi virren 577.