Liikemies Rafael Mellinin kirjeestä paljastui reilun sadan vuoden takainen “skandaalikirja” – katso video yli 60 vuotta vanhan kirjeen avaamisesta

0

Vuonna 1958 varakas porilainen liikemies Rafael Mellin (1886-1965) lahjoitti Pori-Seuralle sinetöidyn kirjekuoren, jonka päällä luki, että sen saa avata aikaisintaan vuonna 2020.
Mellinin ehtoa on noudatettu ja kuori on pysynyt suljettuna 62 vuotta. Kirje avattiin vihdoin keskiviikkona kello 12.
Porin kaupunki näytti kirjeen avaamisen suorana lähetyksenä. Voit katsoa lähetyksen alta.

Kirje avattiin varovasti saksilla ja sen sisältä paljastui tiukasti kiinni liimattu paketti. Paketin sisällä oli vihreänruskea kirja.
Kirjassa on kahden pankinjohtajan muistiinpanoja asiakkaista vuosilta 1892–1909.
– Tässä on runsaan sadan vuoden takaisen “skandaalikirja”, totesi kirjeen avannut maakuntatutkija emerita ja Pori-seuran Sirkka-Liisa Hakala.
Kirjassa on muistiinpanoja nimekkäistä porilaisista suvuista ja myös valtakunnallisesti tunnettuja sukunimiä.
Yhdestä asiakkaasta muistiinpanoja tehnyt pankinjohtaja oli kirjoittanut “ukko jätti puolitoista miljoonaa jälkeensä”.
– Rafael Mellin on tarkkaan harkinnut, missä vaiheessa paljastukset ovat säällisiä ja asettanut kirjeen avaamisen vuoteen 2020, luonnehti Hakala tuoreeltaan.
Mellin on ilmeisesti ottanut vanhan muistiinpanokirjan talteen vuonna 1909, jolloin hän siirtyi pankkiin töihin.

Pori-seuran jäsenet avasivat kirjekuoren Satakunnan Museon Taavi-lavalla. Paikalla oli runsaasti yleisöä avoimessa tilaisuudessa.
Avaamisen jälkeen sisältö laitetaan mahdollisuuksien mukaan esille Porilaine-näyttelyyn.

Mysteerikuoren päälle on kirjoitettu: Sisältö: Muistikirja. Lahjoitetaan Pori-Seuralle, Pori. Sinetin saa murtaa aikaisintaan vuonna 2020. Norrköping 5. helmikuuta 1958. R. Mellin.
Kuorta on säilytetty vuosikymmenien ajan Pori-Seuran arkistossa ja syyskuusta 2019 lähtien se on ollut esillä Satakunnan Museon Porilaine-näyttelyssä. Kuvassa kirjeen takapuoli.

Mellinin kirjekuoressa luki seuraavasti: ”Innehåll: Anteckningsbok. deponeras hos Pori-Seura, Björneborg. Förseglingen för brytas Tidigast år 2020. Norrköping d. 5. Febr. 1958. R. Mellin”.
Eli suomeksi kirjekuoressa luki: ”Sisältö: Muistikirja. Lahjoitetaan Pori-Seuralle, Pori. Sinetin saa murtaa aikaisintaan vuonna 2020. Norrköping 5. helmikuuta 1958. R. Mellin”.

Kirjekuorta on säilytetty Pori-Seuran arkistossa ja syyskuusta 2019 lähtien se on ollut esillä Satakunnan Museon Porilaine-näyttelyssä. Kuoren avaaminen liittyi Porin syntymäpäiväviikkoon.
Avaamisen jälkeen sisältö tutkitaan tarkemmin.

Rafael Mellin oli naimaton herrasmies, Porin ruotsinkielisen säätyläistön edustaja ja kulttuurin ystävä. Mellinin aikojen Pori oli vireästi kasvava, teollistuva kaupunki, joka kuitenkin vielä säilytti matalan puukaupungin yleisilmeensä.

Mellin oli varakas liikemies. Hän teki työuransa Porissa pankkialalla, mutta eläkkeelle jäätyään hän muutti Ruotsiin ja sai maan kansalaisuuden vuonna 1941.

Mellinin isä oli Erik Mellin, joka piti Porissa tukku- ja vähittäisliikettä vuodesta 1891 alkaen. Se on yksi vanhimpia edelleen olemassa olevia rakennuksia Porissa.

Mellinin isä oli merikarvialaissyntyinen Erik Mellin, joka piti Porissa tukku- ja vähittäisliikettä vuodesta 1891 alkaen Yrjönkadun ja Etelärannan kulmatalossa. Alun perin vuonna 1837 rakennettu talo vahingoittui Porin palossa 1852, mutta korjattiin nopeasti asuinkelpoiseksi. Se on yksi vanhimpia edelleen olemassa olevia rakennuksia Porissa.

Mellin itse oli naimaton herrasmies, Porin ruotsinkielisen säätyläistön edustaja ja kulttuurin ystävä, kertoo lehti. Ruotsiin muutettuaankin hän tunsi lämmintä kiinnostusta vanhaa kotikaupunkiaan kohtaan.

Kirjekuori ei ole ainoa mysteeri, jonka Mellin jätti jälkeensä, kertoo Satakunnan Kansa. Porin kaupunginarkistossa säilytetään myös rautavanteilla suljettua arkkua, jonka saa Mellinin ohjeen mukaan avata vasta Porin 500-vuotisjuhlien lähestyessä, 2050-luvulla. Kirstu on testamentattu Satakunnan Museolle.

Jutun kuvat: Satakunnan Museon kokoelmat, SatM.

Juttua päivitetty 4.3. kello 13:10 suoran lähetyksen jälkeen.