Täst kulmast: Karanteenin kulmilla

0

Outi Sourulahti

Pieni maailma. Tiukasti kohteeseensa tarraava COVID-19-virus vaelsi Wuhanista Helsingin Viikkiin vauhdilla. Kuun vaihteessa asetettiin naapurikoululaisia karanteeniin – ja muutama muukin.

Viranomaisten mukaan otettiin hiukan isolla marginaalilla. Puolitoistasataa ihmistä sai määräyksen pysyä kotona.

Nyt paukkuvat karanteenit ulkomailta palaaville. Hyvä harjoitus etätöiden kokeilulle. Mutta onhan rankkaa, tukea ja apua tarvitaan.

Joku on ainakin ostanut ruokaa. Jätti-Prisman leipäkäytävät ovat tänään maanantaina tyhjät, isot pakastealtaat ja kaapit samoin eikä muillakaan hyllyillä paljoa notku.

Puoli Eurooppaa istuu jo kotona. Useissa maissa on julistettu hätätila ja ulkonaliikkumiskieltoa uhmaavat saavat roimat sakot. Lähes kaikki maat ovat sulkeneet koulut ja muut paikat rantoja ja puistoja myöten. Turistit on karkoitettu kotimaihinsa eikä viisumeita myönnetä.

Muutama lento käännytettiin jopa ilmatilasta takaisin, koska Espanja pysäytti niin nopeasti maahantulot. Alpeillakaan ei nyt lasketella, ja moni yrittäjä menettää elinkeinonsa.

Rikolliset saavat uusia ideoita. Vietnamissa koiravarkaudet kyllä loppuivat, kun niitä syötäväksi saalistaneet eivät enää päässeet maahan. Kiinassa karanteenissa olevien ovia sinetöidään ja töissäolevien on pakko käyttää maskia.

Messuhalleista tai hotelleista on tehty sairaala tai testausasema. Maahantulleista koneista ihmisiä on ohjattu hotellien sijaan suoraan leireille, joissa lomajännitystä lisää epätietoisuus, kuka on sairas, kuka ei.

Harvojen aukiolevien kauppojen sisäänkäynnillä suihkuttaa työntekijä käsidesiä ja päästää vain muutaman henkilön kerrallaan kauppaan.

Madridista lähdettiin omiin kotikyliin karanteeniin ja sekös sytytti maaseudun temperamentit.

Isoissakin kaupungeissa metrot ovat pysähtyneet.

Mutta Suomessa mentiin vielä maanantaina kouluun, päiväkotiin, harrastuksiinkin. Vieläkin jotkut ajattelevat, ettei korona kosketa minua.

Muualla kiireettömät leikkaukset ja vastaavat on peruttu, Suomessa ei. Virustestauksia ei enää tarvita, tauti leviää nyt sillä painolla, mikä sille suodaan.

En halua tarttua rahaan, kahvoihin, bensapistooliin, ostoskärryihin tai painaa nappuloita.

Mutta ei auta ruinata riskiryhmästä, kun puolisoa tarvitaan työpaikalla.

Kaikilla ei kyllä olisi kuntoa tautia kärsiä ja selättää. Jos leikittäis nyt sellasta, et se ei pelais, joka pelkää.

Kirjoittaja on pidemmällä ekskursiolla Suomen pääkaupungissa