Täst kulmast: Valheen jälkien mittaaminen

0

Aleksi Mäkelä

Huomenna saatat herätä siihen, että perheenjäsenesi tulee kertomaan terassin ovea haistelevasta karhusta, voit saada aviopuolisoltasi tekstiviestin yhteisen Vikinglotto-kupongin miljoonapottiin osumisesta tai sinua, teollisuuden työpaikan nuorta työntekijää käsketään lähteä pyytämään varastolta jakorasian sormettimia.

Pian on jälleen aprillipäivä, jolloin hyväntahtoiseen valheeseen uskonutta kehotetaan nauttimaan silliä kuravesi kyytipoikana. Perinne juontaa 1500-luvun Ranskaan, jolloin vuosikalenteriin tehtiin lyhyessä ajassa monta merkittävää muutosta. Tärkeimpänä gregoriaanisen kalenterin käyttöön ottaminen vuonna 1582. Tuolloin internetyhteys ei jouduttanut tiedon kulkua, joten vaihtuvat tilanteet tarjosivat ranskalaisille mahdollisuuden muutoksista tietämättömien kanssaeläjien jekuttamiseen.

Aprillipäivä ei kuulu merkittävimpiin erikoispäiviin kalenterissamme, mutta se on sitäkin erikoislaatuisempi. Uudenvuodenaattona juhlitaan uutta alkua ja menneitä saavutuksia, vappuna työtä sekä opiskelijoita ja aprillipäivänä kumarretaan… huijaamista? Teemapäivä paheksuttavaksi mielletylle toimintamallille on melko outo konsepti. Olkoonkin, että perinne on lähes 500 vuotta vanha.

Mooseksen lain tiivistelmä Raamatussa, joka myös kymmenenä käskynä tunnetaan, kieltää antamasta väärää todistusta lähimmäisestä. Euagrios Pontoslainen laati taas kahdeksan pahaa ajatusta, jotka ajavat ihmisen todennäköisimmin lankeamaan syntiin. Ajatukset tunnetaan paremmin seitsemän kuolemansynnin muodossa.

Moni meistä on käyttänyt joskus ”pieni valkoinen valhe” -korttia. Valheella sanotaan olevan lyhyet jäljet, mutta sillä voi päästä ohituskaistalle, jolloin ikävä velvollisuus jää katsomaan perävaloja.

Valhekortin käyttäminen saattaa olla moraalisesti oikeutettua, jos pystyy tekemään jotain ympäröivää maailmaa palvelevaa suoritetta sillä ajalla, joka kuluisi muuten totta puhumisen jälkipyykin linkous-, ja todennäköisesti, myös kuivausvaiheessa. Se aika olisi rehellisyyden hintalappu, jonka arvoa on usein vaikea arvioida etukäteen.

Hetkellisistä valheen pikavoitoista huolimatta, arkielämässä rehellisyys perii aina lopulta maan. Sodassa sen perii voittaja, mutta se on asia erikseen. Sanonta on Raamatusta: ”Oikeamieliset perivät maan, rehelliset saavat asua siellä, mutta jumalattomat temmataan juuriltaan, luopiot pyyhkäistään maan päältä.” Toden totta; on vaikea pitää lähipiirissään henkisesti eksyneitä, joiden puheenvuorot tuntuvat menevän säännöllisesti ristiin totuuden tilan kanssa.

Huomenna on kuitenkin moraalisesti oikein – jopa velvollisuus jyrätä totuus hyvällä tarinalla.

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien freelancetoimittaja, joka suunnittelee aprillipäivälle uusia koijauksia.